Debatt

Torsken taper

Det trengs en redningsaksjon for torsken i Oslofjorden og det haster.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er sannsynligvis flere grunner til at torsken i Oslofjorden har problemer, men mye tyder på at overfiske er viktigste årsak. Likevel skjer det lite konkret som faktisk kan redde torsken for framtida.

Forskerne har ropt varsko for kysttorsken i Oslofjorden i mange år, men tiltakene som er gjennomført har vært for puslete til å ha effekt. SV på Stortinget foreslo i vår derfor å handle umiddelbart med forbud mot alt fiske av torsk inntil situasjonen bedrer seg.

De andre partiene i næringskomiteen uttrykte også bekymring, men vegret seg over å støtte konkrete tiltak som faktisk kunne bedre situasjonen. Resultatet er at alle taper, både yrkesfiskere, fritidsfiskere og livet i fjorden. For at kysttorsken skal kunne fortsette å være en naturlig del av livet i Oslofjorden også for kommende generasjoner, må alle parter bidra med redusert aktivitet i en periode.

Etter at Stortinget behandlet saken, har Fiskeridirektoratet kommet på banen. Fiskeridirektoratet foreslår å forby fisking av torsk innenfor grunnlinja fra Telemark til svenskegrensa. Forbudet skal gjelde både hobbyfiskere og yrkesfiskere. Mange har uttalt seg positive til forslaget, fordi man skjønner at noe må gjøres om vi skal kunne oppleve gleden ved å få torsk på kroken også i framtida. Forslaget er nå på høring.

Jeg forventer ikke at regjeringen hører på SV. Men for torskens skyld forventer jeg at regjeringen nå raskt følger opp anbefalingen fra sine egne fiskerieksperter.

Mer fra: Debatt