Debatt

De kalles ikke smarthøyttalere uten grunn

En rekke nordmenn har skaffet dem allerede. Smarthøyttalere, som Google Assistant og Amazon Alexa skal gjøre det lettere for deg å lytte til favorittmusikken, eller finne ut hvilken restaurant du skal besøke i kveld. Prisen? Dine persondata og risiko for overvåkning.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mandag 11. juni kunne vi høre i P2 Nyhetsmorgen at stemmestyrte høyttalere, eller smarthøyttalere, snart er klare for Norge. Testing skjer nå hos de største radiostasjonene og mediehusene i Norge, som går sammen om å utvikle innhold til høyttalerne. De er programmert til å forstå engelsk, men vil etter hvert som man prater med dem lære seg både svensk, dansk og norsk.

«For radiostasjonene er dette spennende nytt», sier Kenneth Andresen, direktør i P4. Saken presenterer i hovedsak teknologien som en stor mulighet for både lyttere og radiokanaler. Den eneste utfordringen som løftes fram er om vi vil høre mindre på direkte radio og dermed reklamen mellom innslagene. Som svar på dette sier P4s Andresen at de vil fortsette å tilpasse reklamen til de nye høyttalerne – bare enda mer rettet mot enkeltpersoner basert på data som er lagret om dem.

Dette innslaget mangler etter min mening en viktig vinkling: nemlig sikkerhet og personvern. De nye høyttalerne kommer med en pris utover det vi betaler i butikken. For at de skal bli smartere, og lære både språket vårt og ønskene våre å kjenne, så må vi gi fra oss mengder av data. Data som vi godkjenner at produsentene bak kan lagre og bruke i det vi kjøper høyttalerne. Trolig scroller de fleste kjapt forbi personvernerklæringen som følger med og trykker naivt «jeg godtar at denne samler data om meg».

Og hvorfor bør vi ikke gi bort dataene våre? Fordi vi ikke vet nok om de som tar imot dem, og om de blir misbrukt. Den nye personvernforordningen (GDPR - General Data Protection Regulation) er et skritt i riktig retning når det kommer til bedrifters ansvar for persondata, men vi er fortsatt langt unna et sikkert internettsamfunn hvor dataene våre er trygge, og uten innsikt fra parter vi ikke kjenner til. Hjemme låser vi døra og trekker for gardinene hvis vi vil ha privatliv, på internett er ikke dette mulig. I tillegg er det avslørt en rekke ganger at de nye smarthøyttalerne kan hackes eller overvåkes av parter som ikke er tilknyttet produsentene, og avlytting i hjem har forekommet. En nyhetssak om disse høyttalerne burde ha inneholdt denne vinklingen også, og jeg håper de store radiostasjonene tar stilling til dette før de går foran som store reklameplakater for høyttalere som Amazon Alexa og Google Assistant.

Teknologien skal få enda større plass i livene våre. Men når jeg ser hvordan vi har brukt teknologi de siste 20 årene, undrer jeg meg på hvordan det skal gå. Vi står overfor et teknologisk veiskille; vil vi lære å utnytte og bruke teknologien fornuftig slik at den styrker oss, eller vil vi fortsette utviklingen der vi blir utnyttet av teknologien?

Et kjapt søk på navnet mitt, og du vil finne ut at jeg til daglig jobber i IT-bransjen med blant annet sosiale medier, og har latt sistnevnte påvirke utdannelse og karrierevalg. Med andre ord, jeg har vært en skikkelig teknologi-optimist, og for kun et år siden ville jeg trolig vært ukritisk villig til å kjøpe en smarthøyttaler om jeg fikk muligheten. I løpet av det siste året har jeg imidlertid endret mening.

Hvorfor? Det begynte med at jeg stilte meg selv spørsmål som "gir sosiale medier meg økt livskvalitet på lang sikt?" og "trenger jeg egentlig å bruke Apple Watch?" – og fant at svaret var nei. Dette ledet til at jeg sakte men sikkert slettet flere profiler og fjernet apper fra telefonen, samt solgte klokka. Resultatet er mer tid og tilstedeværelse i det jeg gjør; det er ikke all ny teknologi som gjør oss bedre.

Gjennom å jobbe i IT-bransjen har jeg blitt mer bevisst på hva teknologi kan gjøre for oss, hvordan den kan styrke oss. Teknologi og digitalisering er med å forenkle hverdagen og samfunnsprosesser, som igjen gir oss mer tid til å utforske livet utenfor skjermen. Dette gleder meg, og jeg er spent på denne utviklingen.

Teknologi kan gjøre oss bedre, hvis vi bruker den riktig. Det krever bevisstgjøring og et oppgjør med hvordan vi bruker og ønsker å bruke ny teknologi. Det burde nyhetssaker som den om smarthøyttalere også bidra til.

Mer fra: Debatt