Debatt

USAs konsentrasjonsleirer

Dette er ikke Europa på 30- og 40-tallet. Det er USA. Det skjer i dag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Familier splittes. Barn tas fra foreldrene. Myndighetene forteller mødre at deres små bare skal ta et bad. Men de ser dem ikke igjen. Vet ikke hvor de er blitt av. Får ikke vite hvordan de har det. Dette er ikke Europa på 30- og 40-tallet. Det er USA. Det skjer i dag.

I et forsøk på å stanse immigrasjon fra Sør- og Mellom-Amerika, har president Donald Trump og hans medsammensvorne bestemt seg for å sette alle immigranter i varetekt. Men fordi man ikke kan fengsle barn, blir sønner og døtre tatt fra sine foreldre og satt i egne interneringsleirer. En stor del av barna er under ti år.

Trump skylder på Demokratene, selv om Republikanerne kontrollerer Det hvite hus, Senatet og Representantenes hus. Han forsøker å få sine politiske motstandere til å slutte seg til hans egen politikk ved å bruke de uhyrlige overgrepene mot barn som et pressmiddel. Det er en kynisme helt utenfor fatteevne. Hva slags menneske er villig til å bruke uskyldige barn på denne måten? De som blir utsatt for dette har allerede fått psykiske sår og arr som de kommer til å bære med seg hele livet.

Fra grenseområdene mellom Texas og Mexico meldes om kaos. Mødre blir deportert mens barna deres blir igjen i leirene i USA. Myndighetene har ikke oversikt over hvem som er i familie med hvem. Familiemedlemmer har blitt separert i ukevis uten mulighet til å kommunisere eller få rede på hva som skjer med deres kjære.

Donald Trump sitter i Det hvite hus – stadig mer isolert i sin egen virkelighet, med stadig færre oppegående folk rundt seg. Løgn og kynisk politikk vinner terreng. Anstendighet og sannhet er ikke viktig. Ikke grunnleggende menneskerettigheter heller. Hans siste utspill i kampen mot innvandring er så stygt, så nedrig, så menneskefiendtlig og iskaldt at det er svært vanskelig å ta inn over seg at dette faktisk skjer. Nå. Og at vår viktigste allierte står bak.

Mer fra: Debatt