Debatt

Men hvordan skal dere komme dere foran Mexico og Tyskland, Sverige?

Sverige vant sin åpningskamp i VM for første gang siden 1958 og slike øyeblikk må en nasjon bare nyte. Men fortsettelsen, hva med den?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NIZJNY NOVGOROD (Dagsavisen): Det bekymret ikke matchvinner og lagkaptein Andreas Granqvist et dugg, som svenskene sier, der han tørket svetten etter sitt viktigste straffespark i karrieren.

Han fikk det servert via den nye VAR-teknologien, hadde ikke den vært her hadde svenskene kanskje spilt sin fjerde 0-0 kamp på rad. Men det forteller jo også noe annet: Dette laget er vriene å score på. Og Tyskland MÅ gjøre det lørdag.

Mens svenskene feiret ved å nyte sommervarmen ved Volga og forlate byen de knapt klarer å stave navnet på, blir landslagssjef Janne Anderssons nøtt å få spillerne til å tro på at fjellene Tyskland og Mexico kan bestiges. Alle ble forbløffet over hva meksikanerne presterte da de slo de regjerende mestrene.

Den seieren endret egentlig forutsetningene. For Sverige ble den nærmest en ekstra kvalifiseringskamp i går. De MÅTTE vinne. Men så er det slik at alle kamper lever sine egne liv. Det vil kampene mot Tyskland og Mexico også.

Det var tolv år siden Sverige spilte en VM-kamp sist. Det skjønte vi betydningen av da «Jag vill leva, jag vil dö i Norden» runget over stadion av et massivt blågult oppmøte. Det er mange svenske unger som aldri har opplevd det, og som så fortvilet mot himmelen da Sør-Koreas Heechan Hwang headet utenfor åpent mål på overtid. VM-kamp er noe eget.

«Welcome England», står det på plakatene de tre kilometrene fra jernbanestasjonen og opp. Men britene skal ikke spille her før 24. juni. Men det er åpenbart det laget man gleder seg til å se her.

Mange ser på Sverige som grundige og kjedelige og har altså spilt åtte omganger nå uten spillemål. At de ble reddet av FIFAs nye regelverk er en naturlig del av utviklingen. Dommeren innså at avgjørelsen hans måtte overprøves, og innrømmet feilen. Vi fikk en rettferdig avgjørelse.

Men et straffespark skal også settes. Lionel Messi klarte det ikke mot Island. Andreas Granqvist fikk ett minutts ekstra tid til å tenke og gruble mens dommerne så på video før han gikk fram foran den blågule veggen av supportere. Dette er også en del av den nye dramaturgien. Også det skal håndteres.

Det gjorde han uten fiksfakserier, men med vanlig tilløp og skudd rolig ned i hjørnet. Men det enkleste er ofte det vanskeligste.

Sverige er med i VM for fullt, akkurat som Danmark og Island. Hvem av disse kommer lengst? Hvis Sverige aldri slipper inn mål, er mye løst. Det sørget denne seieren for.

Mer fra: Debatt