Debatt

Bjerke bryr seg!

34 ansatte ved Bjerke videregående skole uttrykker vår støtte til Simon Malkenes som gjennom mange år har bidratt med et systemkritisk blikk på utdanningssektoren.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi mener at dine ytringer i Dagsnytt 18 den 5. mars var et viktig bidrag til den offentlige debatten, og at ytringene må ses i sammenheng med ditt øvrige faglige og skolepolitiske engasjement.

Prosessen du har blitt utsatt for av skoleledelse og Utdanningsetaten i etterkant er svært uheldig både for deg personlig og for Osloskolen som organisasjon. Skoleledelsen har gitt deg en tilrettevisning, som i praksis er en advarsel i skriftlig form om at du har opptrådt klanderverdig. Utdanningsdirektør Astrid Søgnen gikk langt i å forhåndsdømme deg da hun i Aftenposten skrev at «elever skal slippe å føle seg uthengt og stigmatisert av sin egen lærer», i sin kronikk om Malkenes-saken. Hun fortsatte sitt angrep under bystyrets høring den 22. mai, da hun brettet ut deler av saksgrunnlaget for personalsaken mot deg uten at du selv var informert om dette på forhånd. Dette er ikke lederatferd som fremmer tillit og kommunikasjon i en organisasjon. Vi erkjenner at skoleledere har blitt satt til å praktisere et lovverk som kan være utfordrende å håndheve, men det finnes andre måter å løse uenighet på enn tilrettevisning.

Vi ønsker å jobbe i en skole hvor vår øverste administrative leder forstår viktigheten av engasjerte ansatte som ytrer seg om forhold på egen arbeidsplass, og hvor vi lærere får spille på lag med elever og foreldre, skoleledere, administrasjonen i Utdanningsetaten og øvrige ansatte. Siden dine ytringer ble framsatt, har du blitt hedret med varslerprisen Stockmanns hammer, og blitt tildelt Fritt Ords honnør for å ha satt kritisk søkelys på manglende ytringskultur i Oslo-skolen. Vi skulle ønske at denne innsatsen også ble anerkjent av skolemyndighetene.

Vi anmoder Utdanningsetaten om å trekke tilbake tilrettevisningen, og heller gi Simon Malkenes en påskjønnelse for hans arbeid for en skole som sikrer alle elevers rett til et godt læringsmiljø.

Underskrevet av:

Sibylla Mikalsen, Kenneth Marthinsen, Vegard Nævdal Sæle, Simen Røine Johansen, Christel Vieulle, Marte Sætervoll Skaugen, Sigfrid O, Sletten, Siri Corsepius, Gunn Borgen Hill, Kristian-Oskar Brundtland, Signe Elisabeth Kvale, Lars Fredrik Raddum, Christine Piro Volan, Sunniva Paulin, Tom Arne Stormo, Patric Johnson, Lene Vea Knudsen, Eva Larsen, Isabel Araya, Mari Bjørnesen, Terje Stensberg, Eli Helgesen, Kira Krogh, Venke Hatleberg, Hege Blom, Berit Kobro, Magnus Bjørnsen, Christina Meyster, Asbjørn Rogne Bråthen, Bente Foss, Katrine Jacobsen, Eli Landsem, Are Østrem og Terje Kortner.

Mer fra: Debatt