Debatt

Retten til å ytre seg om de virkelige ting

Simon Malkenes har blitt behandlet urimelig av Oslo kommune etter at han brukte ytringsfriheten sin til å kjempe for en bedre skolehverdag i Dagsnytt 18.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi, 61 lærere, miljøarbeidere og andre ansatte på Stovner videregående, støtter Malkenes.

Å ytre seg fritt er en menneskerett og nødvendig for demokratiet. At lærere og andre ansatte i skolen skal kunne ytre seg i samfunnsdebatten om det som skjer i skolen er en forutsetning for en opplyst debatt og for å utvikle god utdanningspolitikk. Lærerprofesjonen er en viktig meningsbærer i Norge, med flere ulike stemmer og syn, fundamentert i solid kontakt med barn og unge fra alle lag av folket. Mye i vårt virke som lærere og miljøarbeidere handler om å kjempe for elevenes sak. Retten til å snakke om virkeligheten er viktig for oss som profesjonelle, avgjørende for skolen og en søyle i demokratiet.

Simon Malkenes har hatt en stemme i norsk skoledebatt i mange år. Vi mener det burde være innlysende at han er opptatt av elevenes skolehverdag. Vi tror Malkenes kjempet for elevene også 5. mars i Dagsnytt 18, rett og slett fordi det var så lett for oss å kjenne oss igjen i den situasjonen Malkenes beskrev fra sin skole. På Stovner videregående er vi vant til mye medieoppmerksomhet, både om skolen vår og om området mange av elevene våre bor i. Vi er også vant til at media skaper et bilde av våre elever som kan stigmatisere mange ungdommer på Stovner og ellers i Groruddalen.

«De snakka om oss på nyhetene og skrev om oss i avisa. Om ungdomsgjenger som tvang nye rekrutter til å slå ned tilfeldig forbipasserende. Hvor dårlige skolene var. Om attenåringer som ikke kunne lese engang, og hvert fall ikke skrive skikkelig norsk», skriver Mo, hovedpersonen fra Stovner i Zeshan Shakars «Tante Ulrikkes vei» i 2001. Bildet av Stovner handler fortsatt om vold, ungdomskriminalitet og sosialt utenforskap.

Vi blir ikke krenka av mediebildet. Vi vet at sannheten om våre ungdommer og skolen vår er større enn den elendigheten media tegner. Det er ekte ungdommer vi kjenner og bryr oss om. Vi vet også at det er få verdier som er viktigere enn å kjempe for god utdanning til dem som ikke alltid har de beste sosiale rammene. Det er også en grunn til at vi støtter Simon Malkenes i hans kamp for å få utøve sin rett til å ytre seg fritt uten frykt for reaksjoner. Simon Malkenes må få slettet tilrettevisningen.

Lærere er ikke bare bundet av Grunnlovens § 100, men også av opplæringslovens og læreplanverkets krav om å fremme demokratiske verdier. Det binder oss til å fremme en ytringskultur. Når vi skal lære elevene våre å snakke sammen og tåle hverandres ulikheter, så må vi også ha frihet til å mene noe som lærere, også om virkeligheten i klasserommene. Vi kan ikke lære elevene fra Groruddalen at de skal overlate ytringsfriheten og politikken til folk fra andre kanter av byen og landet. «Og mine rim beskriver kun de virkelige ting», synger Don Martin. Slik var det for Malkenes, slik må det være for oss og slik skal det være for elevene våre.

Undertegnet av 61 lærere, miljøarbeidere og andre ansatte på Stovner videregående skole: Rune Aleksandersen, Bodil Bech, Laila Behrens, Camilla Neerland Berglund, Odd Øyvind Bergstad, Eirik Bjelde, Håkon Bjørndalen, Sarah Breidvik Blomvågnes, Lars Petlund Breiby, Terje Brendeløkken, Finn Brevik, Kristin Bøhler, Jørn Danielsen, Ellen Denmo, Monica De Vito, Roger Drange, Øyvin Dybsand, Einar Edsberg, Mona Faour, Nina B. Fornes, Stine Furan, Arnfinn Gilberg, Eirik Naalsund Gjølberg, Håkon Gundersen, Pamela Halvorsen-Kuhn, Ole Morten Harlem, Rita Hasanova, Marit Haugen, Toimi Arild Herttua, Rita Hjulstad, Magnus Husøy, Stine Jonsrud, Karin Barbro Karlsson, Anita Kiil, Hanna Lajord-Stilén, Steffen Larsen, Øyvind Maroni, Elisabeth Martinsen, Asle Muren, Daryoush Niknam, Berit Nilsen, Karl-Erik Olausen, Helge Andreas Olsen, Even Johan Ottersland, Jan Rydgren, Marit Røyne, May Liv Sagen, Musa Sillah, Leif Sjøblom, Ellen Maria Meland Steen, Anne Gunn Kvello Stenstrøm, Johanna Svarstad, Charlotte Smith Systad, Ida Dahl Sæther, Linn Beate Kaald Thoresen, Tone Britt Thunheim, Even Sørland Torper, Vinh Huu Trieu, Marianne Utle, Kjell Våler, Arnt-Otto Østlund

Mer fra: Debatt