Debatt

Aggressiv rekruttering av fagorganiserte

Arbeiderpartiet provoserer nå norske bedrifter kraftig for å vinne større innflytelse i LO.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg trodde debatten om innleie fra bemanningsselskaper handlet om utviklingen innen bygg- og anleggsbransjen, noe vi alle ønsker å gjøre noe med. Men Ap ønsker bare å få opp organisasjonsgraden.

Bedriftene tar støyten

Bruken av innleie er lav i Norge, under 2 prosent. De fleste som får seg jobb i et bemanningsbyrå, får raskt fast jobb. For mange er det porten inn til arbeidslivet. Mange organiserer seg etter hvert, ganske naturlig dersom man er i en jobb og noen spør deg. Men det må være den enkeltes valg, ingen skal presses og lures til å tro at ikke samfunnet stiller opp for deg om du ikke er organisert.

Det er allikevel viktig å innse at det skjer en utvikling. I Oslo er innleienivået opp mot 18 %. Det er en utfordring å ha kontroll på antall innleide, underentreprenører og hvem som egentlig jobber for hvem. Derfor har regjeringen foreslått tiltak i samarbeid med de relevante partene, blant annet strengere krav til fast ansettelse for å stoppe nulltimerskontrakter. Selv om det oppleves inngripende for mange bedrifter, går man også inn for å heve avtalenivået. Det er et sterkt, men nødvendig virkemiddel.

Konkurransekraften blir lidende

Å heve avtalenivået for alle bransjer på grunn av én spesifikk bransje, er en alvorlig feilslutning. Slikt må alltid være faktabasert. Den måten å øke organisasjonsgraden på er ødeleggende for norske bedrifters konkurransekraft. Da hever vi også terskelen inn i arbeidslivet.

Det viktigste for Ap synes å være fagorganisering. De vil så trekke opp stigen etter seg og forlate de «useriøse» fagforeningsløse. Dette innskrenker organisasjonsfriheten, og gjør det vanskeligere for bedrifter som er avhengige av innleid arbeidskraft.

Hadia Tajik sier at «kun seriøse aktører skal få drive med innleie i Norge». Det er de med landsomfattende tariffavtale, som i praksis betyr at fagforeningen må ha over 10.000 medlemmer, som er typisk for LO-forbund. Hun stempler dermed alle som ikke har avtale med fagbevegelsen som useriøse. Det vitner om manglende kunnskap og erfaring fra arbeidslivet.

Ap må ikke kvele oppturen i norsk økonomi ved å redusere bedriftenes muligheter til å sikre norske arbeidsplasser gjennom innleie ved behov.

Jeg håper de fleste politiske partiene ser hva Ap prøver på, og tar de svakestes side i denne debatten. Det er de som står utenfor arbeidslivet.

Mer fra: Debatt