Debatt

Erna, du snakker usant!

Tok statsministeren sjansen på å feilinformere grovt om den rødgrønne regjeringen?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Regjeringen lanserte nylig sin lenge varslede eldrereform «Leve hele livet», en reform som har høstet temmelig lunken mottakelse. NRKs «Debatten» inviterte i den forbindelse statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre til debatt om eldreomsorg. Et stykke ute i programmet skjedde noe merkelig. Plutselig kastet statsministeren inn påstanden om at det kun kom 567 nye sykehjemsplasser i kommunene under den rødgrønne regjeringen – et tall som beviselig er feil.

Både Erna Solberg og helseminister Bent Høie har lenge vært manisk opptatt av tall og statistikk som angivelig skal vise regjeringens påståtte fortreffelighet. Det har gitt befolkningen en rikelig dose «alternative fakta», for å si det forsiktig. Minst like ivrig har de to Høyre-politikerne vært i forsøket på å nedsable alt som skjedde på rødgrønn vakt. Erna Solbergs usannheter i «Debatten» føyer seg inn i dette bildet. Det feilaktige tallet hun her framsatte, skriver seg fra en artikkel i Aftenposten i 2014, på et tidspunkt hvor man hadde svært mangelfull statistikk for de siste års sykehjemsbygging. Oppjusterte tall som kom et par år senere viste et helt annet bilde. Men til tross for at de nye, korrigerte tallene framkom i utallige debatter, i merknader, i leserinnlegg og på Helse-og omsorgsdepartementets egne sider, fortsatte enkelte fra regjeringspartiene å ture fram som om ingenting var endret. Nå har altså statsministeren sluttet seg til denne tvilsomme tradisjonen.

I Kommuneproposisjonen for 2017 beskriver regjeringen hvordan investeringstilskuddet som ble innført i 2008 er benyttet i tidsrommet fra 2008 til 2015: «Tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Husbanken har innvilget tilskudd til totalt 12.292 heldøgns omsorgsplasser og utbetalt tilskudd til totalt 7694 ferdigstilte heldøgns omsorgsplasser. Tall fra SSB viser at dette har medført en netto tilvekst av heldøgns omsorgsplasser på 2340, målt i antall plasser i institusjon og antall beboere i bolig med heldøgns bemanning».

Dette viser at statsminister Erna Solbergs påstand i «Debatten» om at det bare kom 567 heldøgns omsorgsplasser på rødgrønn vakt var ren og skjær bløff. Når Husbankens statistikk viser at det ble ferdigstilt 7694 heldøgns omsorgsplasser i tiden 2008 til 2015, vet vi med sikkerhet at disse plassene ble igangsatt før regjeringsskiftet 2013. Det tar nemlig fra ca 3 til 8 år fra en kommune setter i gang med bygging eller renovering av et sykehjem til nøkkelen står i døra. Tallene fra Husbanken viser også at målsettingen om innvilget tilskudd for 12.000 heldøgns omsorgsplasser, som var Stoltenberg II-regjeringens ambisjon for perioden, ble innfridd og vel så det.

Skal vi tro at selveste statsministeren ikke har vært klar over at hun i det nevnte debattprogrammet kom med tall som er ravende, hakkende gale? Eller var det tvert imot slik at Erna Solberg tok sjansen på å feilinformere så grovt, fordi hun vet at i et programformat som NRKs «Debatten» vil det være tilnærmet umulig for hennes motdebattant å begi seg inn på en pingpong-diskusjon om tall og statistikk? Skal vi tro at statsministeren er så kalkulert beregnende?

Noe av forklaringen på Erna Solbergs behov for å snakke ned den rødgrønne regjeringen, kan være at hennes egen regjerings eldrepolitikk har vært bortimot elendig. Helseminister Bent Høie lanserte i forrige periode det ene håpløse forslaget etter det andre som fikk det glatte lag fra både kommuner, pasient- og brukerombudene og de fleste fagfolkene. Det vakte stor forargelse da regjeringen bestemte at det før omtalte investeringstilskuddet bare skal kunne brukes til nybygg og ikke til renovering. Argumentet fra Høie var at en omlegging vil føre til netto flere heldøgns omsorgsplasser – noe som er fullstendig ulogisk. Det burde være innlysende også for statsråden at dersom en kommune kun får tilskudd til å bygge nytt og ikke til renovering, vil man selvfølgelig fase ut eksisterende, gamle sykehjemsplasser når det nye bygget står ferdig. Og da er man like langt.

Norske kommuner har i mange år brukt store ressurser på å oppruste sykehjemmene, for eksempel med ombygging fra dobbeltrom til enkeltrom. Derfor trenger vi å bygge slik at vi får flere plasser. Men oppgavene må rigges bredere enn som så. Kommunenes ulikhet og eldre menneskers forskjellige behov må styre den offentlige innsatsen. Ikke minst vil vi trenge langt flere ansatte med bred, relevant fagkompetanse i pleie-og omsorgssektoren. Det er rett og slett urovekkende at regjeringen stirrer seg blind på antall sykehjemsplasser, mens man underkommuniserer at antall nye årsverk i kommunal pleie og omsorg har sakket betydelig akterut under denne regjeringen, sammenlignet med rødgrønn periode.

Jeg tilhører den store etterkrigsgenerasjonen som nå går inn i pensjonistenes rekker. Vi er mange, vi har generelt god helse – og mange av oss blir veldig gamle. Da trenger vi politikere som jobber fram gode og treffsikre analyser, som skjønner hvilke verktøy som må tas i bruk og som er innforstått med hva dette vil kreve av ressurser. Det har dessverre Erna Solberg og hennes regjering til dags dato ikke vist særlig evne til.

Mer fra: Debatt