Debatt

Eks-konsernsjef Simonnes i spaltene

Det vekker berettiget oppsikt at den avgåtte konsernsjefen og sjefredaktøren i Vårt Land bruker sin spalte til å komme med partsinnlegg forkledd som prinsipielle kommentarer til henholdsvis politikere og biskopers handlings- og ytringsrom.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Helge Simonnes fyrer løs på biskop Atle Sommerfeldt i sin spalte i Dagsavisen og kritiserer ham for å misbruke sin biskopstatus på Mentor Mediers generalforsamling nylig. I følge Simonnes omtalte Sommerfeldt de svenske eierne, svensk pinsebevegelse, på en nedlatende måte.

Sommerfeldt er en talefør mann som kan forsvare seg selv. Han var på generalforsamlingen i egenskap av småaksjonær og presenterte seg som minoritetseier. Og ja, kanskje ble de to generalforsamlingene en uventet realitetsorientering for svenske investorer: Mentor Mediers småaksjonærer kommer i mange varianter. De har organisasjonserfaring og begrunnede forventninger om å bli lyttet til – ikke avfeid som inkompetente og følelsesstyrte. Mange har arvet sine aksjer og har i årtier latt utbyttet gå til Vårt Lands bladmisjon. De eier ikke aksjer for å tjene penger, men deler visjonen om at avisa Vårt Land skal være en betydningsfull stemme i den norske offentligheten. Da oppleves det ikke utidig å få påpekt at den svenske Mentor Medier-eide avisa Dagen ikke spiller den samme rollen i Sverige.

Simonnes besværer seg over biskopen i rommet, som han mener misbruker sin rolle og utviser slett økumenisk sinnelag. Spaltisten bør da også vurdere sin egen rolleblanding. Det vekker berettiget oppsikt at den avgåtte konsernsjefen og sjefredaktøren i Vårt Land bruker sin spalte til å komme med partsinnlegg forkledd som prinsipielle kommentarer til henholdsvis politikere og biskopers handlings- og ytringsrom.

Mentor Mediers generalforsamling er ikke et økumenisk dialogmøte. Også kirkelig ansatte kan snakke om økonomi. Vi var tilstede på samme møte og kjenner oss ikke igjen i Simonnes’ gjengivelse av Sommerfeldts bidrag. Han hadde flere gode, poengterte innlegg hvor han etterlyste Mentor Mediers strategi og påpekte at konsernet i sin tid ble etablert for å støtte avisen Vårt Land. Dette er fremdeles konsernets primære formål og står nedfelt i vedtektene, men gjenspeiles etter Sommerfeldts mening ikke i strategien. Videre var han kritisk til flere av konsernets satsningsområder, blant annet en svensk datingtjeneste, og stilte spørsmålet mange lurer på: Hva skal egentlig dette konsernet drive på med?

Vi tror det er et pluss for ethvert selskap med aktive, kritiske eiere. At Mentor Mediers aksjonærer valgte å kaste valgkomiteens forslag til styre og også valgkomiteen selv, er deres rett og noe vi lever godt med. Men at en avgått konsernsjef og sjefredaktør ikke godtar at det finnes flere syn på Mentor Mediers uklare strategi, reagerer vi sterkere på.

Mer fra: Debatt