Debatt

Små investeringer – store besparelser

Ved enkle grep er det mulig å redusere husholdningenes varmtvannsforbruk med 25 %. Da er vel tiden moden for å stille strengere energikrav?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For kort tid siden slapp det svenske forskningsinstituttet Rise Research Institute rapporten «Vattenanvending med energieffktiva blandare.» Rises analytikere fulgte vannforbruket til «gjennomsnitts-Svensson» i flere rekkehus i byen Borås over en lengre periode. Målet var å dokumentere hvorvidt enkle og rimelige endringer i vannsystemer kunne gi betydelige besparelser i særlig varmtvannsforbruket – og dermed også bruken av energi.

Funnene er oppsiktsvekkende: Ved å oppgradere vannblandere lykkes borettslagene som var med i prosjektet å redusere varmtvannsforbruket med mer enn 25 %.

Forskningen fra Sverige bekrefter det VVS-produsenter over hele Norden har erfart: Innovasjonen på VVS-feltet har i flere år blitt drevet av et ønske om å redusere energiforbruket og bidra til grønnere og mer bærekraftige produkter. Resultatet er at nye løsninger gir vesentlig lavere forbruk.

Kastrup Lufthavn i København reduserte for eksempel sitt samlede vannforbruk med 24 % og varmtvannforbruket med 60 % ved å bytte ut gamle kraner – og sparte samtidig betydelige driftskostnader hvert år. Herlev sykehus i samme by gjorde samme grep, til samme resultat – 63 % lavere varmtvannsforbruk. Også her betydelige besparelser i driften som kunne omprioriteres til andre drifts- og vedlikeholdsområder.

Når besparelsen er så stor, og kostnadene dekkes i løpet av kort tid, er det ingen tvil om at det er samfunnsøkonomisk gunstig å legge til rette for en høyere utskiftingstakt på synlige og tekniske VVS-løsninger. Gårsdagens teknologi er rett og slett veldig mye mindre energieffektiv enn moderne produkter. År med forskning og produktutvikling har gitt resultater som vil komme hele samfunnet til gode.

Derfor bør utskiftingstakten opp. Delvis handler det om informasjon og kunnskap. Men når avstanden mellom gamle og nye produkter har blitt så stor som den er i dag, bør også skjerpede offentlige krav vurderes. Det er liten grunn til å godta at for eksempel kommunale og statlige bygg beholder ineffektive løsninger som sløser med vann og energi, når ny teknologi finnes og oppgraderingene sparer seg i løpet av få år. Det er totalkostnaden som teller – ikke prisen pr produkt. Derfor er det særlig viktig at de mest moderne og effektive løsningene velges i nybygg. Bransjen har levert teknologien – nå bør myndighetene følge opp i regelverket.

Mer fra: Debatt