Debatt

Strakstiltak mot barnefattigdom i Moss

Fattige familier bidro direkte til at Moss kommune gikk med 44 millioner i overskudd i fjor.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det politiske flertallet i Moss ville ikke vedta et strakstiltak for å redusere barnefattigdommen i Moss. Ifølge flertallet, må slike tiltak ses i sammenheng med alle de andre behovene kommunen har!

Etter Rødts mening er et av mossesamfunnet største utfordringer at barnefattigdommen i kommunen øker. Moss kommune sparte i 2017 cirka 4,5 mill. ved at de (i motsetning til mange andre kommuner, for eksempel Rygge) beregner barnetrygden som inntekt, som trekkes fra når fattige barnefamilier får utbetalt sosialhjelp. Slik bidro disse familiene til at Moss gikk med overskudd (mindreforbruk) på cirka 44 mill. i 2017. Til møtet i formannskapet 24. april skulle overskuddet disponeres, og Rødt fremmet derfor et forslag med begrunnelse.

«Utmåling av økonomisk stønad for 2017». Til grunn for behandlingen lå en anke fra Ap, SV og Rødt i helse- og sosialutvalget med forslag om at «barnetrygden holdes utenfor utmåling av de pliktmessige ytelser til løpende livsopphold og boutgifter». Til møtet i bystyret hadde rådmannen beregnet helårsvirkningen for vedtaket som en utgift/mindreinntekt på 4,5 mill. Forslaget ble nedstemt mot stemmene fra Ap, SV og Rødt.

Ordningen med at barnetrygden regnes som inntekt, og trekkes fra ved utmåling av sosialhjelp, rammer direkte 247 familier og til sammen 471 fattige barn i Moss. Det er i praksis en straff og en viktig medvirkende grunn til at antall fattige barn i Moss er økende. En fjerning av ordningen må ses på som strakstiltak for å begrense veksten i barnefattigdommen.

Inndekning ved å innføre dette fra 1. juli: Rådmannen legger opp til disponering av fjorårets mindreforbruk på til sammen 44.772.246,39 og foreslår blant annet at 23.749.000 avsettes til et premieavviksfond. Ved en årskostnad beregnet til 4,5 mill. vil en halvårskostnad være 2.250.000. Eventuelt kan også dette beløpet reduseres ved at hele eller deler av beløpet på 800.000 avsatt i budsjettet til bekjempelse av barnefattigdom brukes som delfinansiering.

Flere kommuner vedtar nå å fjerne denne muligheten og en enstemmig familie- og kulturkomité på Stortinget har nylig vedtatt å be regjeringen utrede et forbud mot at barnetrygden kan regnes som inntekt. Det er ikke for sent å snu. Nå får vi håpe at det politiske flertallet i Moss får tenkt seg om, fram til saken skal opp til endelig vedtak i bystyret 15. mai.

Mer fra: Debatt