Debatt

I denne engelske klubben synger supporterne «Sámiid Ædnan» på tribunen

Etter at besøkende norske supportere i 2008 sang «Sámiid Ædnan» på arenaen deres, tok supporterne låten til sine hjerter, og har siden sunget det norske Melodi Grand Prix-bidraget på kamp.

Bilde 1 av 2

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hvilken klubb følger storklubben Sunderland ned i League One? Det er ingen som vil ned i den synkemyra, men to uker før sesongslutt risikerer en B-gjeng av klubber denne skjebnen: Burton Albion, Barnsley, Bolton og Birmingham må alle vinne, både denne og neste helg, for å holde seg oppe. Reading lever også farlig i bånn av tabellen.

Samtidig har Blackburn gladere vårdager, etter å ha sikret opprykket med en borteseier i League One tirsdag kveld. Det betyr at Shrewsbury må ut i kvalifisering for å komme opp en divisjon, og nedkjempe det som akkurat nå ser ut til å bli Rotherham, Charlton og Scunthorpe. Da unngår de å møte Sunderland neste sesong – storklubben som har rykket ned to ganger på rad, og er dermed i engelsk tredjedivisjon for første gang på 30 år.

Klubben får med seg en fallskjerm på Premier League på 350 millioner kroner, men ville nok heller holdt seg oppe. Fallskjermer har gjerne dårlig oppdrift, de senker bare farta nedover, og nå skal The Black Cats håndtere gjeld – den 13. største i Europa – og spillere som fortsatt skal ha opptil 400.000 kroner i lønn – hver uke (!). Lønnsnivået i League One er i snitt på mellom 17.000 og 25.000 kroner, ifølge BBC. Sunderlands trøst kan være at åtte av ti storklubber som havner i League One rykker rett opp igjen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Wigan er også oppe i Championship neste sesong, men det tok klubben tre sesonger. To uker før sesongslutt er spørsmålet hvilket tredje lag som blir med opp i førstedivisjon. I Championship handler spenningen om det blir Fulham og Cardiff som vil ta turen direkte opp sammen med Wolverhampton. Etter at Derby knuste Cardiff 3–1 tirsdag, har Cardiff et knapt poengs ledelse på Fulham. To runder før slutt er det bare seirer som gjelder for begge lag.

Lenger nede i engelske Fotball League har Accrington Stanley rykket opp til League One for første gang. Dermed blir det et samisk innslag i engelsk andre divisjon neste sesong. Etter at besøkende norske supportere i 2008 sang «Sámiid Ædnan» på arenaen deres, tok Accrington Stanley-supporterne låten til sine hjerter, og har siden sunget det norske Melodi Grand Prix-bidraget på kamp. Kanskje det er kruttet som kan hjelpe klubben videre opp i Championship.