Debatt

Frp sin angst for bønnerop

Vi må bryte vrangforestillingene som forbinder «Allah er stor» med terror, halshugging og barnebruder. Det er på tide å ta et oppgjør med vår egen paranoia vis-à-vis islam.

Frp har landsmøte i helga, og forslag om forbud mot bønnerop skal behandles. Her fra pressekonferansen i forkant av landsmøtet.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I år 2000 søkte moskeen World Islamic Mission om tillatelse til å komme med bønnerop før fredagsbønnen. Det ble et hellig rabalder. Fremskrittspartiet gikk som vanlig i fistel og panikk. Daværende partiformann Carl I. Hagen fremmet, nærmest som øyeblikkelig hjelp, forslag i Stortinget om Lov mot bønnerop fra minareter.

Selv om ingen moskeer bruker bønnerop for å kalle på troende muslimer til bønn, så ønsker Frp et forbud. Noe de også gjorde i 2000 og 2009. Når Frp samles til landsmøtel, skal de behandlet nok et forslag om å forby bønnerop fra moskeer i Norge.
Fremskrittspartiet skal være «partiet for folk flest» og ikke «partiet for folk flest med mindre du praktiserer en religion vi ikke liker» sa et sentralstyremedlem i Fpu.

Jeg kan ikke være mer enig i det resonnementet.

Etter norsk lov kan muslimer kalle inn til bønn utad en gang i uken på fast tid, det vil si fredag ettermiddag som er deres viktigste bønnetid, og med samme volum som kirkeklokker søndag formiddag. I dag fremføres det tradisjonelle bønneropet innendørs. Jeg tror imamene ønsker seg bønnerop fra minaretene før fredagsbønnen, men kanskje er de redde for å provosere den norske folkesjelen. De kan frykte at Allah-o-Akbar, Allah er stor, fra minareten vil forsterke vrangforestillingen om snikislamisering.

Mangfold og raushet gjør Norge til verdens beste land å bo i. Vi må bryte vrangforestillingene som forbinder «Allah er stor» med terror, halshugging og barnebruder. Allah er stor for de 170 000–200 000 fredelige, gode, arbeidsomme mennesker med muslimsk tro her i landet.

Det er på tide å ta et oppgjør med vår egen paranoia vis-à-vis islam.

Det hadde vært interessant om norske moskeer hadde benyttet seg av den tillatelsen de har til å utføre bønnerop i dag for å kalle inn troende FRP`ere til landsmøte 2018.

Mer fra: Debatt