Debatt

Åpent brev til helseminister Bent Høie

Aker sykehus venner har lenge kjempet for å få tilbake sykehuset på Aker. Aker var Groruddalens sykehus. Vårt mål er å få det nye sykehuset på plass som lokalsykehus for groruddalsbydelene Bjerke, Grorud, Stovner og Alna.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Aker sykehus venner er sterkt bekymret for planene Helse Sør-Øst nå er i ferd med å gjennomføre innen Oslo universitetssykehus. Deres vedtak av 16. juni 2016 – godkjent av helseministeren i foretaksmøte rett etterpå – gir ingen prioritet til Aker, og slett ikke til groruddalsbydelene.

Helse Sør-Østs plan er å bygge et samlet og komplett regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner på Gaustad og nytt lokalsykehus på Aker. Etter planen skal dette skje parallelt. Uten at Oslos befolkning er klar over det, innebærer HSØ-styrets vedtak at Ullevål sykehus skal legges ned. Alt som i dag foregår på Ullevål er planlagt overført til Gaustad og Aker i to utbyggingsetapper.

Aker sykehus venner ser at dette bærer galt av sted. Planene er urealistiske, helsefarlige og sannsynligvis ugjennomførbare.

• Planene er altfor kostbare

• Finansieringen er svært usikker

• Fagmiljøer vil nok en gang bli brutt opp og ødelagt

• Fornyelse og oppgradering av Ullevål er ikke utredet

• Byen trenger først og fremst nytt lokalsykehus

Helsebyråkratiets planer er ikke i tråd med hva Oslos befolkning har behov for framover. To av tre sykehusinnleggelser gjelder behandling som utføres på lokalsykehus. Det er utvilsomt behov for nytt lokalsykehus på Aker. Men med økende og aldrende befolkning er det ifølge fagmiljøene behov for ytterligere et lokalsykehus, og den planleggingen må starte nå.

I dag er Ullevål lokalsykehus for seks av Oslos bydeler. Av disse er bydelene Nordre Aker, Sagene og Bjerke planlagt overført til Gaustad, mens bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø er planlagt overført til Aker. Groruddalsbydelene Alna, Stovner og Grorud har i dag Ahus som sitt lokalsykehus. Faren er overhengende for at disse bydelene må bli værende på Ahus i overskuelig framtid.

Aker sykehus venner ber helseministeren stanse Helse Sør-Østs urealistiske, helsefarlige og sannsynligvis ugjennomførbare planer. Vi ber om at

• utbygging av nytt Aker sykehus prioriteres

• alle groruddalsbydelene skal samlet ha Aker som lokalsykehus

• fornyelse og oppgradering av Ullevål må utredes

• planlegging av ytterligere et lokalsykehus i Oslo må startes

• prestisjeprosjektet på Gaustad legges bort.

Brevet er utformet i tråd med uttalelse enstemmig vedtatt på Aker sykehus venners årsmøte 19. mars i år.

Mer fra: Debatt