Debatt

Arrogant om eksamen

«Én dag avgjør hvilken karakter som skal stå på vitnemålet ditt». Martine Amsrud Dietz (17), elev ved Foss videregående skole sier det presist.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Eksamensordningen i videregående skole har skapt debatt over lengre tid med god grunn. Denne uka har Dagsavisen meldt om flere fagfolk som mener det er på høy tid at Kunnskapsdepartementet revurderer ordningen. Risikoen for at elever får urettferdige karakterer er stor, lyder kritikken. Skolene spiller lotto med de unges framtid når vurderingen av én eksamensoppgave kan gi store utslag på vitnemålet.

Tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) avlyste forrige runde med eksamensdebatt, da han mente elevene har godt av å lære seg å ta eksamen, slik at de er forberedt til høyere utdanning. Utspillet fra AUF og Sosialistisk Ungdom om at eksamen burde erstattes med en mappevurdering, der innsatsen gjennom hele året ligger til grunn for en sluttkarakter, ble avfeid.

Ludvigsenutvalget, som har gitt anbefalinger om framtidens skole, anbefalte at eksamenssystemet burde endres. Dagens kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) har ikke selv kommentert dette overfor Dagsavisen, men hans statssekretær fortalte tirsdag at de ikke har ønsket et eget utvalg for å vurdere dette.

Hvor hensiktsmessig er det at elever tvinges til å pugge seg gjennom et stort pensum, slik at de husker det mest overfladiske til en eksamensdag, framfor å lære seg å bruke all tilgjengelig informasjon? I dagens informasjonssamfunn er evnen til god kildebruk og til å gå i dybden viktigere enn noen gang.

Vi mener Kunnskapsdepartementet må lytte til de kritiske stemmene. Å gjøre elever flinke til å pugge for én dags innsats gjør dem ikke godt forberedt til et studieliv der hjemmeeksamener, bacheloroppgaver og masteroppgaver råder. Departementets holdning til kritikerne framstår som arrogant, og ikke til det beste for elevene eller samfunnet som skal møte dem etter eksamen.

Mer fra: Debatt