Debatt

Arbeiderpartiet bryter med 64 års praksis

Hva vil skje med barnevernsbarna om Ap lykkes med å forby private i å bidra?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Støre ønsker at private selskaper ikke skal levere tjenester til barn i barnevernsinstitusjoner. Ap fremmer slikt forslag for Stortinget nå. Dette er brudd på en praksis som for ett av våre selskaper har vart i over 64 år. En praksis som har vært under Gerhardsen, via Bratteli, Steen, Brundtland, Jagland og Stoltenberg. En praksis som var greit med SV i regjering. Jeg vet ikke om det betyr at dagens ledelse er mer radikal enn noen annen partiledelse i Ap etter krigen, eller om det skyldes manglende kompetanse. Uansett er fokuset på barnet som trenger hjelp fraværende. Det er trist.

Det er en grunn til at Bufetat kjøper tjenester. Per i dag leverer det offentlige under halvparten av plassene i barnevernsinstitusjoner. Om det er fordi det offentlige ønsker at vi skal bidra, eller ikke i tilstrekkelig grad vil løse oppgaven selv (som forskerne Storø og Bunkholdt viser til i Aftenposten 26.02), vites ikke. Det som er sikkert er at for de barna som trenger hjelp aller mest, de på enetiltak, så leveres over 95 % av plassene utenfor det offentliges egenregi, jf Bufetats rapport fra 2017. Disse barna hadde vært uten et tilbud om private ikke hadde bidratt. Det bør være fokuset: Hvordan kan vi hjelpe barna som trenger det mest, på best mulig måte? Hva vil skje med barna om Ap lykkes med å forby private i å bidra?

Jeg er konstituert leder i Team Olivia Norge, som leverer tjenester innenfor barneverns-, helse- og omsorgstjenester. Alle våre selskaper betaler skatt i Norge, de ansatte har vilkår basert på tariff og alle avtaler vi har er inngått etter konkurranse basert på kvalitet for barnet og kostnad for det offentlige. Det har i Team Olivia aldri vært tatt ut utbytte og alt eventuelt overskudd benyttes til å videreutvikle tilbudet. Samtlige av våre 8 driftsselskaper er ledet av en kvinne. Det er vanskelig å se at ikke vi er godt innenfor det som kan kalles «politisk korrekt», i den grad det bør være førende for debatten. I tillegg vil jeg nevne at ett av selskapene våre, Olivia Kletten, i sin tid ble etablert av Tor Anders Aune. Han var politiker for Ap i over 35 år.

Mer fra: Debatt