Debatt

Sandberg har lite å gå på

Vi skal ikke være humørløse, men kanskje hadde det vært en idé, Sandberg, å ta den nye posten på noe større alvor, likevel?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Jeg registrerer at AP er misfornøyd, igjen, jeg legger meg «flat og beklager» på det sterkeste at statsministeren ikke har kvalitetssikret min utnevnelse med Aps sjef Jonas», skrev fiskeriminister Per Sandberg på sin Facebook-side rett etter utnevnelsen av ham som fungerende justis-, beredskap og innvandringsminister. Etter at hans partikollega Sylvi Listhaug måtte gå av etter et utfall på Facebook.

Statsråd Sandberg legger til i posten at han fleiper. Vi skal ikke være humørløse, men kanskje hadde det vært en idé, Sandberg, å ta den nye posten på noe større alvor, likevel? Ikke minst med tanke på hvordan våre fremste tillitsvalgte framstår for det norske folk og velgere. Respekten er slitt brutalt ned det siste halvåret, og det hviler et stort ansvar på Stortingets menn og kvinner fra alle partier for å bygge opp igjen tilliten.

Valget av Sandberg som ny statsråd etter Listhaug kan ikke overraske noen. Det vil heller ikke overraske om han får posten på permanent basis. Ved siden av samferdsel er justis og innvandring Frp’s viktigste politikkområde, og Sandberg er en veteran som det er naturlig at Siv Jensen kaller inn til utvidet tjeneste i krisetid. Sandberg vil også sikre at partiledelsen beholder sin rot i den folkelige fløyen av partiet etter Listhaugs exit. Sandberg kjenner også justisfeltet helt bokstavelig fra innsiden.

Sett fra Fremskrittspartiets ståsted er Sandberg også velkvalifisert for jobben etter å ha ledet partiets programarbeid for 2017–2021 samt lagt føringer for partiets innvandringspolitikk som leder for Fremskrittspartiets Bærekraftutvalg. Målet var kraftige kutt i innvandringen. Den politiske linja bør være rasjonell og forutsigbar.

Men Sandberg inntar taburetten med solid bagasje. Listhaugs fall handlet reelt sett om en rekke utspill som har provosert opposisjonen gjennom flere år som statsråd. Sandbergs utfall og sleivspark er mange og legendariske. Flere av dem vonde og uforglemmelige. Hvis Sandberg får oppdraget som landets justisminister, går han ikke til jobben med blanke ark, men må svare for et bevist handlekraftig storting som vil gi lite rom for tabber og sleivete prat.