Debatt

Men jeg er jo ikke rasist!

Hvis en spade er en spade, er ikke en som liker og deler Facebook-innlegg som bygger på rasisme en rasist?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Asylsøkere må GPS-merkes og plasseres i arbeidsleirer. Skei Grande, Solberg og Støre må stilles for retten slik at kan bli idømt henrettelse utenfor Akershus Festning eller på Holmenkollen. Norge må deportere en million mennesker med innvandrerbakgrunn.

Dette er budskap i innlegg som er delt på Facebook-siden «Slå ring om Norge». Siden har over 36.000 følgere. Den var midlertidig stengt noen timer lørdag etter at justisminister Sylvi Listhaug tok avstand fra gruppa, som var blant dem som hadde oppfordret til å sende henne blomster etter at hun fikk mistillitsforslaget mot seg.

For en del av Listhaugs støttespillere på Facebook har helgen gått med til både blomstersending og sinne. For hennes tusenvis av fans er det Listhaug som er et offer, «en dronning» som kjemper for norske borgeres sikkerhet. Og når de selv får negativt søkelys på seg, inntar de offerrollen umiddelbart. Ifølge innlegg på siden «Vi som støtter Sylvi Listhaug» pågår det en kulturkrig, og rasismeanklager er blant venstresidens ammunisjon.

Initiativtakere bak søndagens støttedemonstrasjon for Listhaug har uttalt at de vil anmelde Eskil Pedersen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV) for at de har omtalt folk som har sendt blomster til Listhaug som rasister. Pedersen uttalte at blomstene «blant annet» kom fra rasister. Thorkildsen sa i en kommentar til Dagbladet at det er dumt at ikke-rasister som sendte blomster følte seg truffet av hennes kommentar. Men det er ikke nok, åpenbart. Her er tærne ømme. Og verden fortoner seg i svart-hvitt.

Støtten til Listhaug og engasjementet rundt mistillitsspørsmålet er sterkt i flere Facebook-fora. På siden «Norge fritt for islam» (med 31.000 medlemmer) finner vi en rekke personer som insisterer på at de ikke er rasister, og som raser mot Thorkildsen etter rasist-kommentaren hennes. På sidene «Vi som støtter Sylvi Listhaug» og «Vi som vil ha Sylvi Listhaug som statsminister» er det Arbeiderpartiet som hovedsakelig får skylden for koblingen mellom Listhaugs Facebook-innlegg og Utøya.

De som er glad for ministeren som liker å kalle en spade for en spade, og som åpenbart er svake for forenklende generaliseringer av menneskegrupper, er overraskende såre overfor merkelappen rasist. De kan være islamkritikere og innvandringsmotstandere, men rasister ønsker de ikke å kalle seg. Her er tydelige likheter med den moderne høyreekstreme bevegelsen alt-right som ikke liker ordet rasist, men som heller bruker andre begreper om sitt engasjement for å beskytte egen kultur mot andre.

Alt-right-bevegelsen er blitt beskyldt for å sminke vekk sitt rasistiske budskap, ved å bruke andre begreper om sin agenda. På den måten kan de unnlate å kalle seg rasister, og samtidig spre budskap som bygger på rasisme. På samme måte får de trolig også med seg flere følgere som ville latt være å støtte dem, dersom de hadde kalt en spade for en spade, nemlig kalt sine rasistiske budskap for rasisme.

Rett skal være rett. En «like» eller en «follow» betyr ikke nødvendigvis at du støtter alt budskap som deles i grupper som «Slå ring om Norge» eller «Norge fritt for islam». Det er definitivt mulig å være skeptisk til innvandring uten å være rasist. Men da er det ikke lurt å gi sin tilslutning til ekstreme grupper som «Slå ring om Norge» eller «Norge fritt for islam». Gruppenavnene og innleggene som deles her bygger på en oppfatning om at Norge er under angrep, og må forsvares mot det som kommer utenfra. Dette tankesettet er grunnleggende farlig, og de som har sluttet seg til denne typen sider må ta ansvaret for det alvorlige budskapet de bidrar til å gi spredning. Det er ikke nok å hevde at du ikke er rasist, og dermed forvente å være fritatt for ansvar.

Noen følger slike sider for å se hva som skrives der, noen synes det er gøy, noen har kanskje takket ja til en invitasjon fra en venn, og noen har kanskje støttet budskapet i én post, men ikke alle. Å få med seg alt innhold i Facebooks mange grupper og sider kan sikkert oppleves som vanskelig, men i en tid der politisk mobilisering i så stor grad skjer på Facebook bør den kritiske sansen til hva som likes, deles og følges bli sterkere hos hver enkelt.

For en uke siden ble Facebook-siden til Britains First stengt ned av Facebook. De to frontfigurene ble også utestengt. Dette skjedde, ifølge Facebook, etter en rekke advarsler om at oppfordring til voldelige handlinger ville medføre utestengelse, ikke ble fulgt opp. Twitter utestengte frontfigurene allerede i desember, og Facebook har fått kritikk for å bruke for lang tid på å reagere på det hatefulle innholdet som siden med over to millioner følgere ga oppslutning til.

For Facebook går angivelig grensen ved oppfordring til eller støtte av voldelige handlinger. Så lenge Facebook holder seg på den linja stilles det et større krav til den enkelte bruker. Ukritiske likes og følging av grupper og sider som sprer hets mot innvandrere, flyktninger og muslimer gir større nedslagsfelt for hatefullt innhold. Det må flere enn Sylvi Listhaug ta ansvaret for. Hvis de ikke er rasister, altså.

Bente Rognan Gravklev

Oslo-redaktør i Dagsavisen