Debatt

STÅR ARBEIDERPARTIET OVER EU OG DOMSTOLENE I EU?

Spiller Jonas Gahr Støre et høyt spill med Arbeiderpartiets troverdighet ovenfor sine velgere, eller drives det et forsøk på manipulasjon?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Den 17.03.2018 kunne vi lese at Arbeiderpartiet ligger an til å få flertall i Stortinget for de 8 punktene Arbeiderpartiet har satt som krav for å godkjenne at Norge avgir suverenitet til EUs energibyrå ACER.

En «seier» for Arbeiderpartiet i Stortinget har null betydning - etter at Norge har meldt seg inn i EUs energibyrå ACER.

Joans Gahr Støre forsøker å skape et inntrykk av Arbeiderpartiets vedtak og Stortinget har forrang foran EU, EUs lover, forordninger og organer, samt EUs domstoler. Slik er det selvsagt ikke!

For spørsmålet er: Hvilken verdi har Arbeiderpartis 8 punkter i EU og i EUs organer - hvor Norge ikke engang har stemmerett etter at Norge er blitt medlem?

AVGJØRELSE I SAKEN OM NORGE SKAL SLUTTE SEG TIL ACER MÅ UTSETTES!

Det som er interessant for Norge og velgerne er: Hva vil EU og EUs domstoler si til de 8 punktene som Arbeiderpartiet har fremmet, og kanskje får flertall for i Stortinget? Inntil det er avklart – må Stortinget utsette behandlingen og avgjørelse av saken om hvorvidt Norge skal slutte seg til ACER eller ikke.

Det Norge må få et klart svar på fra EU – før Stortingsbehandlingen, er:

-     Om Arbeiderpartiets 8 punkter blir anerkjent av EU, EUs organer og EUs domstoler - og med en evigvarende avtale med EU om at det vil forbli slik til evig tid.

-     At kabler til utlandet – om de bygges – helt og holdent skal betales av EU (kjøper av krafta). Det er ikke norske arbeidstakere og trygdede som skal subsidiere EU gjennom høyere strømpriser.

-     At norsk kraft til evig tid skal ligge under demokratisk styring og kontroll. Og at «privatiseringen» - gjennom det nyopprettede Reguleringsmyndigheten for Energi (RME) legges død.

-     At Arbeiderpartiets 8 punkter får en evigvarende kontrakt om at skal holdes utenfor privatiseringer og globalisering, jf intensjoner i handelsavtaler som TISA, TTIP eller andre.

Det er dette som betyr noe for norske arbeidstakere og trygdede, samt norske velgere. Det er slike vedtak som sikrer landets interesser både på kort og lang sikt.

Dersom Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Arbeiderpartiets Stortingsgruppe får forsikringer om slik garantier i form av vedtak fra EU og EUs domstoler – da kan Jonas Gahr Støre komme å fortelle at Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for sine 8 punkter. Og først da har avtalen en verdi for det norske folk og land.

Og inntil disse forhold er avklart med EU og EUs domstoler, er det min påstand at Arbeiderpartiets Stortingsgruppe driver et høyt spill med Arbeiderpartiets velgere. For pr dato er Arbeiderpartiets 8 punkter null troverdighet!

ARBEIDERPARTIETS 8 FORUTSETNINGET FOR Å SI JA TIL ACER, ER:

1.

Det skal være nasjonal og samfunnsmessig kontroll over vannkraftressursene.

2.

Det offentlige eierskap til norske vannkraftressurser skal ligge fast, og minst to tredjedeler skal være offentlig eid.

3.

Norsk fornybar kraftproduksjon skal bidra til økt verdiskaping og sysselsetting i Norge og til å erstatte fossil energi med fornybar energi.

4.

Norske myndigheter skal ha selvstendig kontroll over alle avgjørelser med betydning for energisikkerheten i Norge, herunder avgjørelser knyttet til industri og utkobling av kraft.

5.

Beslutninger om eventuelle nye utenlandskabler skal fortsatt være en suveren beslutning fattet av norske myndigheter og erfaringene med de to kablene som nå bygges gjennomgås før nye utenlandsforbindelser kan vurderes.

6.

Eventuelle nye kabler skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme.

7.

Statnett skal eie og drifte alle framtidige mellomlandsforbindelser. Dette skal inntas i energiloven.

8.

Flaskehalsinntektene skal fortsatt kunne benyttes til å redusere nettariffene så vel som til vedlikehold og utbygging av det norske strømnettet.

Mer fra: Debatt