Debatt

Vikingtidsmuseet på vent

Kulturhistoriske skatter forfaller mens Oslo kommune trenerer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I 2014 fikk Statsbygg i oppdrag å gjennomføre utvidelse av Vikingskipshuset, som i ettertid skal hete Vikingtidsmuseet, på Bygdøy. Målet er at vi skal få vist fram mer av de unike vikingtidsskattene vi er så heldige å ha, til verden, og at de svært sårbare gjenstandene skal beskyttes bedre mot lys og andre faremomenter.

Vikingskiphuset er Norges best besøkte enkeltmuseum, med rundt en halv million besøkende i året. Der vises verdens største samling av gjenstander fra vikingtiden, og gjester fra hele verden kommer hit for å se dem. Vi har et ansvar for å formidle denne kulturhistoriske skatten, og for å ta vare på den. For hvert år som går, vil skip og andre gjenstander bli utsatt for videre skade på grunn av lys, fukt og slitasje i et bygg som ikke er optimalt til formålet. En etterlengtet oppgradering står nå i stampe.

Arkitektkonkurransen ble avgjort i 2016. Arnstein Arnebergs vakre bygning skal bevares, og de nye lokalene kobles til i nord og vest. Lenge før dette ble klart, allerede i oktober 2014, begynte imidlertid Statsbygg å jobbe med reguleringsplanene. Byggestart skal etter planen være i 2019, og museet skal stå ferdig i 2022/2023.

Alt var såre vel – inntil Oslo kommune, ved Plan- og bygningsetaten (PBE) og byutviklingsbyråd Hanna Marcussen, velger å motarbeide hele prosjektet. Rekkefølgebestemmelsene blir endret, igjen og igjen. Gjentatte ganger har Statsbygg gjort justeringer i planene, for å tilfredsstille byrådets stadige innfall.

Det har gått mer enn tre år siden Statsbygg begynte å jobbe med dette. Prosjektet blir trenert – hvorfor? I ett av de 439 dokumentene som ligger i saken på Oslo kommunes hjemmesider, forklarer PBE, i et brev av desember 2017, at de har fått «merarbeid» med saken fordi Statsbygg har laget to alternative forslag hva angår sykkelvei langs Langviksveien. Dette var igjen fordi Statsbygg hadde fått vite, ad omveier, at Bymiljøetaten (BYM) har fått i oppdrag av byråd Berg å planlegge en helhetlig løsning for sykkeltraseer på Bygdøy. Statsbygg mente derfor det ville være fornuftig å ikke fastlegge planer for en liten gatestubb før hele planen var klar fra BYM. Logisk tenkning, vil mange påstå. Statsbygg laget altså to forslag – ett som var helt i tråd med opprinnelig plan, og ett som var justert for Byrådets EGNE prosjekter for området.

Det er vanskelig å forstå hvorfor det må ta mange måneder for PBE å justere sine dokumenter rundt en så liten del av en kompleks reguleringssak. Dessuten kan dette umulig være noen overraskelse? Eller snakker ikke BYM med PBE? Har ikke Marcussen og Berg noen kontakt? Statsbygg hadde åpenbart ikke fått denne informasjonen fra PBE, så det kan jo virke som om de ikke ser noen sammenheng mellom de to prosjektene.

Statsbygg sendte i februar i år enda et brev til Plan- og bygningsetaten, der de nærmest trygler om å få saken til politisk behandling. Hvis den ikke blir ferdigbehandlet til mai 2018, vil de nemlig ikke rekke å få den med i statsbudsjettet for 2019 – og byggestart vil da bli forsinket til 2020.

Marcussen vil, ifølge NRK i dag, ikke love at saken kommer til behandling i Bystyret med det første. Det virker som om det nå letes etter andre argumenter for å utsette saken ytterligere – ja, nesten som om målet er å utsette, ikke å gjennomføre. Er ønsket at Bystyret skal få så dårlig tid til å behandle saken, at byråden 1) kan få gjennom ting som ellers ikke ville blitt godkjent eller 2) kan legge skylden på Bystyret for en eventuell forsinkelse? Det er vanskelig å forstå hvilke motiver som ellers skal ligge til grunn for slik behandling. Det kan synes som om byrådets eneste agenda i Oslo er å få bygget sykkelvei og stengt parkeringsplasser. Turistnæring, formidling og bevaring av kulturhistorie og andre slike små, ubetydelige ting ser ut til å være av liten interesse.

Det er sikkert mye jeg ikke kan om saksbehandling i PBE. Det virker i alle fall komplett uforståelig og urimelig for meg hvorfor ikke dette kan oversendes Bystyret, slik Statsbygg ber om i sitt brev av 14. februar. Det ble for øvrig skrevet etter at PBE hadde avlyst et møte den dagen, og det ser heller ikke ut til å ha blitt besvart. Kanskje ikke så rart, ettersom anmodningen om å få saken oversendt til Bystyret innen 1. mars åpenbart ikke ble imøtekommet.

Det er forstemmende, ja rent ut sagt pinlig, at dette prosjektet treneres på denne måten. Alt er klart. Kom i gang!

Mer fra: Debatt