Debatt

Gi oss en «markalov» for Oslofjorden!

Miljøpartiet De Grønne har i flere år arbeidet for økt vern av Oslofjorden. Fra Torbjørnsskjær Fyr til Nesset i Bunnefjorden, fra Færder til Bygdøy.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Stortinget skal snart behandle et forslag om en helhetlig forvaltningsplan for fjorden. Nå som Venstres inntog i den blå-blå regjeringen har gitt dem klima- og miljøministeren, mener vi det er på tide å dytte på videre for å få på plass en «markalov» for Oslofjorden – en fjordlov.

Fjorden vår er et av de nærmeste rekreasjonsområdene for nær 2 millioner mennesker. I sommerhalvåret bruker flere hundre tusen fjorden til bading, seiling, kajakk og annet friluftsliv. Oslofjorden har et rikt biologisk mangfold, er hjemsted for utallige dyr, planter, og fisk – og med flere sårbare rødlistede arter og områder.

Plastsøppel, forurensning og økende trafikk i fjorden er en trussel.

I Oslo satses det tungt på å rydde opp i fjorden. Blant annet har byrådet satt av penger til å ruste opp øyene i indre fjord, og det jobbes med å rydde opp i det gamle søppeldeponiet på Langøyene.

Men livet i fjorden trues fortsatt av plastforurensning, avrenning fra kloakk og landbruk, og nedbygging. Med en egen «markalov» for fjorden ville man kunne sikre en mer helhetlig forvaltning av fjorden, og bevare de unike naturkvalitetene så mange som bor langs Oslofjorden verdsetter.

En forvaltningsplan for fjorden er et viktig første steg, som kan bidra til å gi oss bedre kunnskap om verdiene langs fjorden, og styrke forvaltningen av natur- og friluftsområdene.

Men vi håper at Stortinget og Venstres klimaminister også støtter vårt forslag om en egen lov for fjorden – etter modell av «markaloven».

En slik «fjordlov» vil - på samme måte som markaloven har vært en stor suksess – sette natur- og friluftshensynene først, og gi dette et enda sterkere vern.

Dette vil også gi oss et godt grunnlag for å beskytte Oslofjordens grenser, og vi vil kunne definere fjorden som et beskyttet område. Ikke minst vil en slik forvaltning gi Miljødepartementet øverste forvaltningsmyndighet over området.

Slik vil det bli lettere å innføre begrensninger for motorisert ferdsel, og å sikre en bærekraftig utnyttelse av Oslofjordens naturressurser.

For svært mange har Oslofjorden samme status som Marka – det er på tide at vi også forvalter fjorden med samme tydelighet. Vi får håpe Venstre evner å sette et grønnere preg på regjeringen og følge opp.

Mer fra: Debatt