Debatt

Justisminister Listhaug må vekk

Enda en gang har statsminister Solberg demonstrert betydelig beslutningsvegring.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har gjort seg skyldig i det groveste angrepet på et politisk parti i fredstid. Angrepet kom etter at Stortinget torsdag, i tråd med rettssamfunnets beste prinsipper, avviste et forslag fra Høyre og Frp om at Justisdepartementet skal kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol. Dette politiske nederlaget tålte ikke justisminister Listhaug. Hun vil at Stortinget skal danse etter hennes pipe.

Fredag reagerte justisminister Listhaug med å legge ut bilde på sin Facebook-side av maskerte, væpnede menn med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del». KrF-leder Knut Arild Hareide trodde siden var hacket. Det var den ikke, og Hareide ble, i likhet med mange andre, sjokkert.

Av alt det Sylvi Listhaug har foretatt seg i sin politiske karriere er dette det groveste jeg har sett. Det overgår selv hennes angrep på Knut Arild Hareide med beskyldning om «islamslikking», en uttalelse som fikk det til å renne over for den ellers så kontrollerte KrF-lederen. Han sprakk da og han sprakk nå. Denne gangen på vegne av norsk politikk i sin alminnelighet og Ap spesielt. «En forsøpling av den politiske debatten», sa Hareide til NRK. Listhaug prøver å være mer populistisk enn Donald Trump. «Hun bør si unnskyld til Ap.»

Hareide fikk følge av Listhaugs nye statsrådskollega, kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande. «Kritikken mot Ap er totalt urimelig», skrev hun på Facebook.

Listhaugs sjef, statsminister Erna Solberg (H), er som vanlig utydelig. Hun tør ikke å sette justisministeren på plass. Ap-leder Jonas Gahr Støre kaller henne «feig». Støre har rett i det. Det er en statsministers jobb å sette sine statsråder på plass når de gjør seg helt bort.

Jeg spurte en gang statsminister Kåre Willoch (H) om han kunne kommentere en uttalelse fra oljeminister Kåre Kristiansen (KrF) om norsk Midtøsten-politikk. Uttalelsen var nemlig ikke helt på linje med regjeringens og UDs offisielle syn. Statsministeren svarte at det ville han gjøre. «Men først vil jeg lese oljeministerens dementi».

Erna Solberg er ingen Kåre Willoch. Alle som så statsminister Solberg kave og trå vannet i Dagsrevyen søndag kveld må ha fått en vond smak i munnen. Hun klarte rett og slett ikke å si noe fornuftig om justisministerens Facebook-budskap. Hun innrømmer riktig nok at uttalelsen er for «tøff». Det holder ikke. Landets statsminister er forpliktet til å reagere når hennes justisminister går langt over streken med et sårende og sterkt usaklig angrep på det eneste partiet i Norge som er blitt utsatt for et terrorangrep. At angrepet på Ap kom samme dag som filmen om Utøya hadde premiere, gjorde det enda mer usmakelig.

Frp-leder, finansminister Siv Jensen er minst like feig som statsministeren. Lørdag kveld ville hun ikke uttale seg fordi hun var på fest. Mandag morgen var hun på regjeringens årlige budsjettkonferanse. Det er ingen fest, men på pressemøtet ville hun fortsatt ikke ha noen mening. Siv Jensen nekter å beklage Listhaugs grove overtramp.

Statsminister Erna Solberg gjentok mandag sin usammenhengende uttalelse fra søndag kveld. Justisminister Sylvi Listhaug kom også til budsjettkonferansen, men ville ikke si noe som helst om sitt Facebook-utspill. For en gjeng!

Det er ikke første gang Solberg feiger unna når det gjelder Frp. I hele forrige stortingsperiode tolererte hun at Frp førte en politikk i regjeringen og en annen i Stortinget. Denne spesielle formen for parlamentarisme blir nå kalt den «den solbergske parlamentarisme» til forskjell fra den klassiske «sverdrupske parlamentarisme» etter parlamentarismens grunnlegger Johan Sverdrup (V).

Statsminister Erna Solberg har to ganger på en uke vist at hun lider av langt framskreden beslutningsvegring. Vi så det i Thommessen-saken da hun holdt fast ved stortingspresident Thommessen lenge etter at det var klart for de aller fleste, også folk i Høyres gruppe, at Thommesens dager som president var over. Vi ser det nå igjen i Listhaug-saken. Statsminister Erna Solberg klarer ikke, eller riktigere, tør ikke gå mot sine egne.

Justisdepartementet har i fem år hatt tre meget svake og til dels inkompetente statsråder. Alle fra Frp. Det er åpenbart at Frp ikke klarer å levere statsråder som holder mål. Når partileder Siv Jensen selv ikke forstår det, er det statsministerens plikt å fortelle henne det. Av hensyn til landet og norsk politikks seriøsitet må Sylvi Listhaug vekk.

Mer fra: Debatt