Debatt

Her setter NRK siste spiker i MGP-kista til Rebecca (19)

Melodi Grand Prix er en musikkonkurranse, ikke et realityshow. Men lørdag hadde Alexander Rybak vunnet lenge før han gikk på scenen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Rebecca (19) var først ute i lørdagens finaleduell i Melodi Grand Prix. Debutanten hadde gitt alt i finaleopptredenen sin, men programlederne var ikke så interessert i å snakke med henne om henne, eller låta. De ville heller høre hva hun syns om Alexander Rybak.

Spørsmålet tar henne som gissel; hun kan ikke akkurat si det rett ut om det var sånn at hun ikke synes han var så veldig bra. I stedet drar hun ordentlig til på skrytet. «Han er helt rå», sier hun blant annet, sympatisk ustrategisk. Også låtskriver Mørland får spørsmålet. Han tror først han skal si noe om Rebecca, og spør forvirret opp igjen. Neida, han skal også tvinges til å si noe pent om Alexander Rybaks bidrag.

Ok, da håper vi pokker meg Rybak også får spørsmål om Rebecca, banner vi i sofaen. Vi har rukket å bli ganske provosert nå. Så kommer endelig stjerna ned til bordet til Silya Nymoen og Kåre Magnus Bergh. Avstemmingen er fortsatt åpen. Rybak får ikke ett spørsmål om Rebecca. For Rybak skal også snakke om Rybak.

Les også: Rybak vant Norge igjen

Nå har det kokt over for oss i stua, for spørsmålene rundt programlederbordet er bare siste trekk i en serie av det som virker å være et åpenbart rigg for å sikre veien ut i Europa og til Eurovision for Alexander Rybak.

For det begynte allerede før finalen var i gang: Den gamle Eurovision-kongen Rybak hadde nemlig, selvsagt, fått utdelt den ettertraktede sisteplassen i låtrekkefølgen, en rekkefølge NRK og prosjektleder for MGP Stig Karlsen har avgjort.

NRK har alltid nektet for at de har favorisert artister ved å la dem være sist ut, og begrunnelsen for rekkefølgevalget har alltid vært en variant av den samme som Stig Karsen ga foran årets finale: «Rekkefølgen har blitt utarbeidet med et mål om å spre låtene slik at hver artist og låt står frem på best mulig måte i den store helheten, og i tråd med de valgene, også sikre en variert og god TV-sending».

Før finalen i 2009 ga NRK motvillig etter for presset og spekulasjonene om favorisering, etter at Alexander Rybak som klar favoritt fikk synge sist i sin delfinale. Den nå avdøde musikkjournalisten Tor Milde kalte NRKs rekkefølgepraksis «påfallende», og den gamle MGP-nestoren Jostein Pedersen fastslo at det er en klar fordel å synge sent og sist, det så man også i den internasjonale finalen.

Fordelen kunne dokumenteres, men NRK var åpenbart sure da de ble tvunget til å trekke rekkefølgen direkte på TV-en. Det varte noen år, før gammel praksis lydløst ble gjeninnført.

Og det er virkelig ingen tvil om at det er en fordel å synge sent, og aller gjevest å synge aller sist. Jeg har sjekket de siste årene, og hør bare: 
*I åtte av de ti siste finalene har en av de tre siste låtene vunnet. 
*Sistelåt har kommet på pallen i seks av finalene, vunnet tre.
*Seks av vinnerne de siste ti årene har sunget sist i gullfinalen.

Det er liksom ingen tvil.

Ok. Etter at innledningsrunden er ferdig, avsluttet med pang og salutt av Alexander Rybak, er det klart for internasjonal juryering. Ny fordel Rybak. Fire vesteuropeiske land, fem østeuropeiske og Israel skal avgi stemme. Norsk-hviterussiske Rybak kasserer forutsigbart inn stemmene fra fire av de fem tidligere østblokklandene.

Så er det selve opptredenen da, alt stæsjet. Rybak har grafisk animasjon, superenergiske dansere og store pyroeffekter. Rebecca har et bilde som kommer opp på en skjerm.

Gullfinalen i år er en duell. Det var allerede bestemt at Alexander Rybak skulle synge sist. Igjen.

Unge Rebecca var sjanseløs. Den 12 år eldre MGP-kongen Alexander hadde vunnet lenge før showet startet.

Det synes jeg er en skam, og det er ikke Alexander Rybaks feil.

NRK har gjort MGP til et realityshow. Rikskringkasteren holder det norske folk for narr, og det synes jeg ikke de skal få lov til lenger.

Jeg vil ha musikkonkurransen min tilbake.

Mer fra: Debatt