Debatt

Uten tillit i Stortinget

For første gang har en stortingspresident måtte stå skolerett for Stortinget.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Og for første gang har halve Stortinget i et åpent møte krevd stortingspresidentens avgang. Det er vanskelig å tenke seg at stortingspresident Olemic Thommessen (H) kan fortsette etter tirsdagens møte.

Høyres leder, statsminister Erna Solberg, må forstå at landet ikke kan fortsette med en nummer to i rang etter Kongen som ikke har full tillit i nasjonalforsamlingen. Erna Solberg sørget i fjor for at partifelle Thommessen ble gjenvalgt som stortingspresident med knappest mulig flertall. Hun sier det ikke lenger offentlig, men hun mener at det ikke er riktig å kaste Thommessen på grunn av byggeskandalen. Så lenge Solberg holder sin hånd over Thommessen føler regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre seg forpliktet til å slå ring rundt presidenten. I det øyeblikket Solberg sier eller bare hvisker at det ikke går lenger med Thommessen, er han ferdig som president.

Men vi venter på at Høyre og Solberg skal reagere, ligger Thommessens videre skjebne i KrF-leder Knut Arild Hareides hender. Han kan gjenta sitt råd til Høyre fra før presidentvalget i fjor, om at partiet bør finne en annen kandidat til vervet som stortingspresident.

Hareide sier at KrF ikke har konkludert når det gjelder tillit til stortingspresident Olemic Thommessen. Selv om saken synes opplagt, vil Hareide trolig utnytte vippeposisjonen i Stortinget til å sole seg i rampelyset. Mediene flokket seg om Hareide i Stortingets vandrehall etter Olemics redegjørelse. Hareide tok på seg statsmannsminen. Han sa det blir en debatt framover der Stortinget skal se på ansvar og eventuelt fordele skyld. KrF vil følge med å delta i debatten før partiet konkluderer.

Det en grense for hvor lenge KrF kan holde det gående med løst prat. Hvis Hareide kommer ut av skapet med støtte til Thommessen, blir det uten politisk ryggerad. Da vil det bli sagt at KrF er skremt av tanken på at Erna Solberg vil nekte partiet en framtidig plass i regjeringen.

Det var nemlig ingen ting i Thommessens redegjørelse som kunne styrke Hareides tro på mannen. Tvert imot. Etter redegjørelsen står stortingspresidenten om mulig enda svakere. Stortingspresidenten mangler evnen til å ta selvkritikk. Han beklager sterkt det som har skjedd, men han fortsetter å skylde på andre, som avgåtte stortingsdirektør Ida Børresen og selskapet Multiconsult som var prosjektansvarlig.

Det har tydeligvis ikke slått Thommessen at han som byggherre hadde et selvstendig ansvar for å komme til bunns i saken. Han burde ha gravd og spurt om hvorfor byggeprosjektet stadig sprakk. I stedet har han sittet passivt og ventet på informasjon som i ettertid har vist seg ikke å være korrekt.

Aps parlamentariske leder Jonas Gahr Støre karakteriserte Thommessens håndtering av byggeskandalen som «firkantet formalisme». Som første taler ut i debatten etter Thommessens redegjørelse ba Støre Thommessen om å trekke seg.

De andre opposisjonslederne var også knallharde i kritikken av Thommesen og i omtalen av byggeskandalen, som fra 20 desember til 15. februar har sprukket med 500 millioner kroner til 2,3 milliarder. Det er ikke sikkert at det blir sluttsummen.

SVs Audun Lysbakken mente at det eneste som kan redde Stortingets omdømme er at stortingspresident Olemic Thommessen trekker seg etter byggeskandalen. «Byggesaken er blitt et monument over uvettig pengebruk».

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad fulgte opp hardkjøret mot stortingspresidenten og kravet om at han måtte trekke seg. Hun sa det var uforståelig og helt utrolig at Thommessen ikke var mer aktiv i å søke informasjon før han forsikret Stortinget 20. desember om at kostnadene var under kontroll.

På regjeringssiden var Venstres parlamentariske leder Terje Breivik den eneste som hadde et godt innlegg. Breivik ba presidentskapet om å gjøre sine egne «grundige og helt nødvendige» vurderinger av sakens politiske konsekvenser. Regjeringsmuren rundt Thommessen er i ferd med å slå dype sprekker.

Mer fra: Debatt