Debatt

Farlig hat mot Sumaya Jirde Ali

Resett og Lurås kan umulig være overrasket over hvilket grums de har manet fram i egne kommentarfelt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hun har gitt ut en diktsamling, er med i redaksjonen til et tidsskrift, spaltist i Klassekampen, tydelig samfunnsdebattant, og et forbilde. Likevel mener redaktør for nettstedet Resett, Helge Lurås, at det er betimelig å beskrive Sumaya Jirde Ali som en islamist. Han mener venstresiden dytter henne foran seg i en kulturkamp. Og at det er kontraproduktivt for integreringen å framheve en person som oppfører seg på en slik måte.

Det er ikke diktingen, tidsskriftet eller spaltistvirksomheten han sikter til. «Fuck Listhaug», sa Jirde Ali da hun fikk pris av Natt & Dag. Hun skrev også «fuck politiet» på Twitter etter at Oslo-politiet for en tid tilbake ble beskyldt for raseprofilering. Uten hensyn til det totale bildet av hva Jirde Ali har bidratt med i den offentlige debatten, bygges nå en hatkampanje på to sleivete uttalelser, som tydelig er fremmet i en kontekst der Jirde Ali gir sin spontane reaksjon på den rasismen hun opplever eksisterer og vokser fram i dagens Norge.

Resett og Lurås kan umulig være overrasket over hvilket grums de har manet fram i egne kommentarfelt. De har valgt seg en av våre samfunnsdebattanter som får mest hets, og bygget opp et bilde av henne som passer perfekt med nettrollenes fordommer. Det er kynisk, og en grov forsømmelse av det ansvaret Resett hevder å ville ta som en alternativ del av medieoffentligheten. Og det er dessuten potensielt farlig. Hetsen generert av Resetts artikler omfatter sjikanøse kommentarer, blant dem oppfordring til vold mot 20-åringen.

Å være uenig i sak, er én ting. Å legge til rette for sjikane og trusler med virkelighetsfjerne analyser, er noe ganske annet. Nettstedet, som har investorerene Øystein Stray Spetalen, Jan Haudemann-Andersen og Christian Mikkel Dobolug i ryggen, kan umulig forvente å bli oppfattet som annet enn et samlingsted for usmakelige ytringer som det er god grunn til å holde unna landets seriøse medier.

Vårt håp er at støtten Jirde Ali nå får kan overskygge hatkampanjen som Resett har satt i gang. Resetts mobilisering av nettroll motvirkes best ved å synliggjøre at de ikke representerer en majoritet i Norge.

Mer fra: Debatt