Debatt

Det norske idrettsunderet anno 2018. Og verden rundt oss vil ha en forklaring

Det var vel bare det som manglet. Norsk gull på skøytesportens formel-1, distansen Norge ikke har vunnet på 70 år. Hva skjer?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Håvard Holmefjord Lorentzen varmet opp med djevellua på. Det var det en grunn til. Lua har vært symbolet på norsk skøytesport siden «Kupper´n». Ingen annen idrett er mer tradisjonstung enn denne. Det skjønner man når navn som Bernt Evensen (1928), Ivar Ballangrud (1936) og Finn Helgesen (1948) dukker opp. 50 år siden siste medalje, 70 år siden siste gull. Og den aller første OL-mester fra Bergen!

Vi synes jo nesten litt synd på statsminister Erna Solberg som måtte forlate OL-byen et døgn for tidlig. Men på sin rundreise i Asia fikk hun merke det internasjonale fokuset på norsk toppidrett. Da hun besøkte Japan handlet det om Maren Lundby. Hopp for kvinner er stort i Japan.

I går handlet det om Håvard Holmefjord Lorentzen, i likhet med Simen Hegstad Krüger en mann som kunne gått opp og ned Karl Johans gate hundre ganger uten at noen ville ant hvem han var for en uke siden.

Han glir inn i rekken av forbløffende norske idrettsframganger som går opp i en samlet enhet i disse lekene. Det rører seg i internasjonale medier, i går så vi grundige analyser i tyske og amerikanske aviser. Det pekes på lagfølelse, grundighet og samarbeid på tvers av idrettene. Midt i røret er kanskje toppidrettssjef Tore Øvrebø den roligste. Han inviterer alle som vil til Toppidrettssenteret ved Sognsvann. Det er hjertet i denne produksjonen.

Men suksessen er ikke helnorsk. Også klassiske norske vinteridretter må hente impulser utenfra. Trener Jeremy Wotherspoon fra Canada er verdens beste skøytesprinter som aldri vant OL-gull. I går fikk han ta del i opplevelsen da den iskalde eleven hans klarte det med ett hundredels margin. Ja. Norge har også stang inn. Det hjelper.

Skøyter er den mest internasjonale idretten i OL. Gårsdagens topp ti: Norge, Sør-Korea, Japan, Finland, Tyskland, Nederland. USA, Canada og Colombia (!) var også i medaljekampen.

Holmefjord Lorentzen glir inn i rekken av nye norsk utøvere som viser en oppsiktsvekkende mental styrke. Bergenseren hadde tre verdenscupseire som ballast, men vet at et OL-gull handler om teknisk perfeksjon fra start til mål. Han har vært uhyre selvsikker i sin opptreden de siste dagene.

Detaljer handler det også om i hoppsport. 30 år etter null gull i Calgary i 1988 tok hopperne Norges aller første i laghopp og Norges ellevte gull i disse lekene. «Den flygende mustasjen» Robert Johansson satte punktum.

Mer fra: Debatt