Det ble skrevet politisk historie da partistyret og kommunestyregruppen i Råde Frp søndag meldte seg ut av Frp. Opprøret skyldes ikke denne gangen politikken eller Frps deltakelse i regjeringen som nå er utvidet med partiets mangeårige hovedfiende Venstre. Partisplittelsen er et resultat av partileder Siv Jensens og ledelsens mangel på handlekraft i håndtering av Ulf Leirstein-skandalen.
Frp har en lang historie med maktkamper, politiske opprør og eksklusjoner. Men det var den gangen Carl I. Hagen var enerådig høvding i Frp. Da Hagen gikk av og Siv Jensen overtok som partileder, ble det hennes oppgave å gjøre Frp stuerent for regjeringsdeltakelse.
Det ble feiet og ryddet i kriker og kroker. De mest råbarkede populistene ble satt på sidelinjen. Det ble ryddet plass på toppen for nye politikertyper som den mer moderate Ketil Solvik-Olsen. Per Sandberg beholdt plassen sin, men den tidligere politiske rabagasten er nesten ikke til å kjenne igjen etter åra som fiskeriminister. Statsrådsskolen er en god skole.
Alt er likevel ikke stuet vekk. Typer som stortingsrepresentant Ulf Leirstein er fortsatt i partiet. Ukultur og sexskandaler eksisterer tydeligvis i deler av Frp. Det nye er at toleransen for den slags er mindre enn før. Det er grunnen til at det ble reagert så voldsomt da partileder og finansminister Siv Jensen plutselig ble «glemsk» og ikke tok tak i Leirstein-saken, som er Frps største skandalesak siden Terje Søviknes (sex med beruset 16-åring) og Trond Birkedal (overgrep mot mindreårig).
Råde Frps opprør retter seg både mot fylkespartiet og mot partiet sentralt fordi varslene mot stortingsrepresentant Ulf Leirstein ikke er tatt på alvor. Leirstein har sendt hardporno til unge gutter som var aktive i ungdomspartiet i Østfold. En av dem var bare 14 år gammel og under den seksuelle lavalder. Han har også sendt tekstmeldinger til en kvinnelig partikollega og invitert på trekantsex med en 15 år gammel gutt i ungdomspartiet.
Jeg vet ikke om Leirsteins handlinger er kriminelle i lovens forstand. Men at det er grovt kriminelt i politisk forstand er det ingen tvil om. Det er også politisk kriminelt når partileder Siv Jensen påstår at hun ikke husker at tidligere stortingsrepresentant for Østfold Frp, Jon Gåsvatn, varslet henne om Leirsteins uhyrligheter allerede i 2012.
I meldingen fra Råde Frp blir ikke partileder Siv Jensen nevnt med navn, men man må være både døv og blind og ikke bare glemsk, for ikke å se og høre at lokallaget kommer med en drepende kritikk av partileder Jensens unnlatelsessynder i denne saken. Lokallaget skriver: «Vi er skuffet over at så alvorlige saker ikke har blitt tatt mer på alvor, og over at man er mer opptatt av å tilsløre og tie i hjel enn å rydde opp i en ukultur som det har vært varslet om over år». Lokallaget skriver videre at det ser det «som alvorlig at partiet velger å verne en voksen stortingsrepresentant som innrømmer å ha gjort disse tingene, framfor å ta ungdommen som er blitt utsatt for dette på alvor».
Alle de ti medlemmene i kommunestyregruppen og partistyret melder nå overgang til Høyre. Siv Jensen burde svare med å kaste Leirstein ut av Frp. Og Erna Solberg må si at hun vil nekte Leirstein adgang til Høyre, hvis han skulle være frekk nok til å prøve seg på det.
Våre tre største partier er alle rystet av varslersaker. Det blir galt å rangere Aps Giske-sak, Høyres Riise-sak og Frps Leirstein-sak på en alvorlighetsskala. Men det er derimot lett å se forskjellen på hvordan partiene har behandlet sakene og hvilke partier det er som har lidd mest.
Ap og Jonas Gahr Støre har vært best på håndtering, men tapt flest velgere. Støre gjorde det eneste rette da han fikk fjernet Giske som nestleder og som medlem av sentralstyret. Men Giske-saken har gått hardt ut over oppslutningen til Ap.
Erna Solberg kom altfor sent på banen og kavet lenge med varslersakene og Kristian Tonning Riise spesielt. Nå ser det ut som om Solberg og Høyre har fått bedre kontroll. Målingene tyder på at Høyre ikke har tapt velgere på varslersakene. Det har nok sammenheng med at den tidligere Unge Høyre lederen Kristian Tonning Riise ikke er like kjent og viktig for Høyre som Trond Giske var for Ap.
Verst ut kommer Siv Jensen. Det er nesten uforståelig at en så erfaren politiker som Siv Jensen kan behandle en sak så dårlig. Råde-opprøret viser at partiet er i ferd med å revne. Jeg tror det vil ramme Frps oppslutning. Kanskje har det gjort det allerede. Gjennomsnittet av målingene i februar plasserer Frp på 13 prosent. I januar var oppslutningen 14,2 prosent.
Det er ikke lenger mulig for Frp å slippe unna med sexskandaler slik det var før i tida. Metoo-kampanjen har satt en ny standard for politikeres oppførsel. Alt kommer for en dag. Heldigvis for norsk politikks generelle omdømme er det nå også folk i Frp som reagerer på overgrep, og som gjør opprør mot partiledelsens unnlatelsessynder.