Debatt

OL-logikk ingen skjønner

Når utøvere som ikke er tatt i doping nektes start, har toppidretten et stort problem.

FÅR GÅ: Martin Johnsrud Sundby trener i OL-løypene i Pyeongchang. Gradestokken viste -20 grader i OL-byen. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I OL-løypene i Pyeongchang går Martin Johnsrud Sundby rundt i sprengkulda og lurer på hvem han skal møte på hans første OL-distanse, 30 km med skibytte søndag. En av mange som er nektet start er den som slo ham på tilsvarende VM-øvelse i fjor: Sergej Ustjugov. Han er utestengt fra OL uten at han vet hvorfor.

Det vil si, årsaken kjenner han, men den er like ulogisk som det faktum at han kan gå verdenscup både før og etter OL.

Årsaken er at Russland er utestengt fra OL. Kun spesielt inviterte får gå. Men hvorfor Ustjugov ikke er invitert sammen med de 169 andre russerne som har fått klarsignal, har han ikke fått noe svar på. Hva galt har han gjort, bortsett fra det faktum at han er russer?

Derfor er det til å forstå at han og hans medspillere kjemper for OL-start helt opp til rennstart. For opptakten til OL har vist at de fastlagte kriteriene er forlatt. Av politiske grunner får utøvere gå som ikke er kvalifisert. Fra Nord-Korea blir utøvere påmeldt etter at alle frister er gått ut og som aldri har avlagt dopingprøver. I noen henseende blir idrettens regler for små.

Hvis IOC hadde ment alvor med utestengelsen av Russland, hadde de ikke invitert noen. Det hadde vært det eneste logiske utfallet av de vedtakene IOC har prøvd å fatte. Det ville også Sergei Ustjugov ha forstått. Nå operer man med A- og B-lister og ingen kjenner kriteriene for hvem som havner hvor.

For nå er IOC og verdens særforbund i utakt. Hvorfor skal OL-utestengte russere få gå verdenscup? Dette gjelder ikke bare langrenn, men skøyter og skiskyting for å nevne noen. I tillegg har vi gruppen som Alexander Legkov tilhører, gjengen som ble fratatt OL-medaljene fra 2014 for så å få dem tilbake.

Fordi det organet som IOC har anerkjent som idrettens øverste domstol, CAS (Idrettens voldgiftsrett), har frikjent dem. IOC vurderer å ta det videre til sveitsisk høyesterett. Hvor mange rettssaker kan det bli etter OL?

I Holmenkollen om en drøy måned kan alle sammen starte. For det internasjonale skiforbundet har opphevet alle sanksjoner.

Er det dette Martin Johnsrud Sundby og hans lagkamerater tenker på der de svever rundt i de uvante OL-løypene? En Martin som Russlands landslagssjef Jelena Välbe mener heller burde deltatt i Paralympics på grunn av hans astmaproblemer.

Uansett: Lørdag kåres de første olympiske mestere i 2018. Velkommen til OL der de fem ringene har slått fullstendig krøll på seg.

Mer fra: Debatt