Debatt

Rojale dager

Arbeiderbladet la lista for kongelig fjesking i 1929.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det har liksom ikke vært mulig å unngå å få med seg at disse britiske kongelige William og Kate var i landet. Selv om man så gjerne ville. For når NRK først skulle rapportere en ikke-nyhet, så gjorde de det i hvert fall grundig.

Torsdagen, altså dagen for den rojale ankomst, tilbrakte jeg i bil, og jeg hadde rikelig anledning til å lytte til NRKs eminente innhold. Det er alltid en tid man verdsetter, timer aleine med NRK Radio. Jeg trodde i det minste at P2 skulle være en oase fri for kongestoff. Så feil kan man ta.

Hva er det med dette kongestoffet og NRK? Og hva er det med dette kongestoffet og vanligvis kritiske, profesjonelle reportere? Alle normale nyhetskriterier virker borte i purpur og hermelin. Et besøk av nummer to i den britiske arverekkefølgen, en livstidsfange i en anakronisme, er verken vesentlig, relevant eller sensasjonelt. En nyhetssak? Jo da, men dekning fra minutt til minutt? Selvsagt ikke. Nei, de burde lært av Arbeiderbladets omtale av Olav og Märthas bryllup i 1929. Mer om det senere.

Med andakt og rikelig med luft på stemmen forteller journalistene uten tilløp til distanserende humor eller ironi om at de kongelige gleder seg til pølsefest i barnehager og skidag og at de ønsker å lære og møte så mange nordmenn som mulig. Ikke antydning til en subtil kommentarer til at det som omtales jo er en konstruksjon, en pseudonyhet. De forteller med gravalvor at kongelige går ut av fly. Og inn i biler. At de akter å spise. «Me ser at dei har lagt ut raud laupar og ventar på at dei skal komme ut av flyet». «Me ser no at hertuginnen Kate kjem ned i ei turkis kåpe, og prins William har altså gått føre ho ned». På Oslo Lufthavn blir britene møtt av våre blå, Haakon og Mette-Marit. Korrespondent-legenden Annette Groth kommer i studio som en voice of reason før programlederen avbryter henne og fortsetter sitt referat av ingenting: «Og no se me at hertuginnen og prins William set seg inn i ein svart bil etter å ha småprata litt med kronprinsparet, og kronprinsparet set seg inn i samme bil ser det ut til. Nei! Bilen bak. Dei skal no vidare til slottet for å eta lunsj». Det er nesten så jeg kjører av veien. Heldigvis får Groth inn et drypp fra virkeligheten til slutt, på spørsmål om besøket har politisk betydning: – Nei, det tror jeg virkelig ikke!

Klokka 15 er jeg tilbake i bilen, radioen kommer på, og dette er den viktigste nyheten på Dagsnytt: «Prins William og hertuginne Kate er i Noreg og dei skal snart på omvisning i skulpturparken i Oslo». Really? Radiolytterne fikk så et intervju med ei som hadde venta på Slottsplassen «og hadde fått et lite glimt av dem». Nyhende, der altså.

Arbeiderbladet hadde en sunn tilnærming til nyheter om de kongelige, som NRK kan lære av. Da kronprins Olav og Märtha giftet seg i 1929 var avisens totale dekning ett stykk satire over to spalter, der bryllupet ble omtalt som et stykke teater. Under tittelen «Geografi og kongelig kjærlighet. Nationalteatrets nye prakt – og utstyrsrevy» skrev avisen: «Den med så megen spenning imøtesette premiere på Nationalteatret i går blev en smukk sukses for teatret og de agerende, særlig da for hovedrollenes innehavere, Olav og Märtha. Da de viste sig i kongelosjen under den blå himmel med de blinkende stjerner, gikk det et gisp av henførelse gjennem publikum. Men så var det også et syn utenfor det vanlige. De gikk oppreist på to ben og beveget sig ved å sette den ene fot foran den annen. Hodet var øverst på kroppen og festet til denne ved en hals; nesen satt midt i ansiktet».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sånn kunne det gjøres. Og burde gjøres i dag.

Mer fra: Debatt