Debatt

Punktum for Giske-saken

Torsdag kveld trakk Støre den endelige konklusjonen. Det var på høy tid.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Giske hadde ikke vært Giske hvis han ikke hadde planlagt et motangrep. Han nådde Dagsrevyen før Støre med sin beklagelse over det han kalte sin upassende oppførsel. Da Giske forsto at hans tid var ute som nestleder, gikk han ut på sin Facebook-side og påsto at det var han som hadde foreslått å trekke seg som nestleder. Det skulle ikke framstå som om Støre hadde bedt ham om å gå. Når Støre nå avslutter saken slik sentralstyret har pålagt ham, sender han advokater mot partilederen for å undergrave Støres autoritet og integritet.

Det overrasker ikke at Giske til det siste vil kjempe for sitt politiske ettermæle. Derimot overrasker det at Giske som et fullblods politisk dyr, sender advokater på partilederen som om Ap skulle være en rettssal. Giske er ikke tiltalt. Støre er verken dommer eller aktor. Innleide advokater har ingen plass i denne saken. Saken dreier seg om brudd på interne retningslinjer og ikke brudd på norsk lov. Hadde det vært tilfellet, ville rette instans vært rettsvesenet.

Nøkkelspørsmålet er tillit. Oppgående advokater burde forstå forskjellen på juss og politikk. Her skal ingen ting bevises i juridisk forstand. Giske har brutt interne partiregler og derfor mistet all tillit som nestleder. Han kan derfor ikke fortsette som nestleder.

Med advokatangrepet på partilederen graver Giske sin politiske grav enda dypere. Han har en soleklar rett til å forklare seg og forsvare seg mot anklagene som varslerne har rettet mot ham. Det har han da også fått anledning til. Støre har tilbrakt ni timer sammen med ham om varslene. Alle varsler og annet materiale er stilt til Giskes disposisjon. Han har hatt god tid til å svare skriftlig hvis han ønsket det. Ap-lederen kunne ikke la det gå både vinter og vår før saken ble avsluttet. Hensynet til kvinnene som varslet veier tungt. Deres situasjon ble vanskeliggjort ved at saken trakk i langdrag.

Ap skal ha sentralstyremøte og landsstyremøte mandag. Partiet forventet at Giske-saken var ferdigbehandlet innen den tid. At endelig punktum ble satt nå, var derfor helt riktig. Støre fortjener anerkjennelse for at han har satt et punktum før landsstyremøtet.

For Ap er det på høy tid at saken kommer ut av verden. Partiet har siden den eksploderte i desember mistet velgere i bøtter og spann. I november og desember hadde Ap en gjennomsnittlig oppslutning på meningsmålingene på 26,2 prosent. I januar er oppslutningen 21,9 prosent. Partiet vil falle enda dypere på meningsmålingene hvis ikke Giske-saken arkiveres. Ap må nå konsentrere seg om den politiske veien videre.

Jeg ser at det er noen i Trøndelag og enkelte andre steder som synes at Giske ikke har fått den behandlingen han fortjener. Selvfølgelig er det tungt for Ap-folk i Trondheim å se byens store sønn gå ned for full telling. Men de bør tenke på at de skader Ap enda mer, og at de ikke gjør Giske noen tjeneste, hvis de blåser til omkamp om en tapt sak. Det er nok nå.

Ap-leder Jonas Gahr Støre nærmet seg i starten varslingssakene nølende og usikkert. Partisekretær Kjersti Stensengs håndtering økte tvilen hos enkelte om hvorvidt partiet tok varslerne på alvor. Inntrykket er at nestleder Hadia Tajik har stått fjellstøtt.

Oppfatningen av Støres håndtering snudde da Trond Giske trakk seg som nestleder. Fra da var Støres behandling patent. Sentralstyret og landsstyret vil slutte seg til Støres konklusjon om at det har forekommet brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering. Advokatenes påstand om at Ap har brutt med rettssikkerhetsprinsipper blir avvist.

Hvis ikke sentralstyret og landsstyret etter dette gir Støre tillit, har Ap fått et enda større problem enn det Giske har påført partiet. Da må Ap skaffe seg en ny partileder. Støre kan ikke leve med en påstand om at han ikke har behandlet Giske-saken riktig.

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen