Debatt

Sivs elendige hukommelse

Leirstein-saken er for alvorlig til at statsministeren kan la det passere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hva mener Erna Solberg om å ha en finansminister på regjeringslaget som ikke husker, og dessuten ikke ville vite? Dette viktige spørsmålet stilte kommentator Eva Grinde i Dagens Næringsliv i går. Statsminister Erna Solberg har for vane å forsvare sine satsråder uansett hva de har gjort. Særlig gjelder det statsrådene fra Frp. Men Leirstein-saken er for alvorlig til at statsministeren kan la det passere. Det er ikke bare en intern partisak for Frp. Det er en regjeringssak fordi partileder Siv Jensen også er finansminister. Hvis Siv Jensen lyver for offentligheten, kan hun ikke være finansminister.

I NRKs Dagsnytt 18 mandag fortalte tidligere stortingsrepresentant Jon Gåsvatn på en troverdig måte at han hadde varslet to ganger – 2012 og 2013 -om partikollega Ulf Leirsteins sjokkerende atferd overfor unge Frp-ere. Gåsvatn ble klar over hva Leirstein drev med fordi NRK Østfold ville ha en kommentar til et intervju med en anonymisert kvinne som fortalte at hun måtte tilby sex hvis hun ville gjøre karriere i Frp.

Gåsvatn informerte partileder Siv Jensen om at Leirstein forsøkte å få sex med mindreårige i partiet. Han ble avbrutt da ordet sex ble nevnt. Slikt ville hun tydeligvis ikke høre noe om. Det går ikke an for en leder å ikke ville vite hva som foregår av uhyrligheter i partiet. Det gjør saken verre for Siv Jensen at hun offentlig hevder at hun ikke husker et slikt møte med et så dramatisk innhold.

Landets finansminister er ikke blitt senil. Det er ikke grunn til å tro at hun lider av amnesi. Det er grunn til å tro at Siv Jensen ikke forteller sannheten. Det har skjedd før. Daværende nestleder Siv Jensen gråt og løy på TV om Søviknes-saken. Hele partiledelsen løy i 2001 om at politisk nestleder, nåværende oljeminister Terje Søviknes, hadde hatt sex med en full 16 år gammel jente på et FpU-landsmøte. Denne gangen nytter det ikke å lyve. Sannheten må komme fram. Finansminister og partileder Siv Jensen må fortelle det hun vet om Leirstein-saken.