Debatt

Meningsløst?

«Dagsavisen er akkurat som Venstre, jeg skjønner ikke poenget med dere. Dere er meningsløse»! Ordene ble nærmest spyttet ut i min retning. Avsender var en ledende Frp-politiker.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Venstres første leder Johan Sverdrup ville noe mer med politikken enn at en etterfølger skulle få en statsrådpost 134 år etter stiftelsen av Norges eldste politiske parti. Det er nærliggende å tenke at han ville ønsket løsninger til venstre for Høyre, det konservative partiet som ble dannet like etterpå. Derav navnevalgene.

Jeg håper Venstre-leder Trine Skei Grande kjenner på det ansvaret på samme måte som at jeg daglig tenker over den motivasjonen som førte til at Dagsavisen (eller Vort Arbeide som vi da het) noen måneder senere i 1884 ble stiftet for å gi en stemme til de aller svakeste i samfunnet. På meningsplass skal vi representere meninger som vil gjøre hverdagen bedre for dem som har det verst. Når debatten går om tiggerforbud, spiller det ingen rolle for oss hva Arbeiderpartiet, vår tidligere eier, måtte mene. Det som betyr noe, er om vi er tro mot verdiene og leserne våre. Den avisen som ble stiftet for å hjelpe dem som hadde det verst, kan ikke være for tiggerforbud. Den må være for politiske løsninger som gjør at folk slipper å tigge.

Tydeligheten rundt hvem vi er til for og en stadig større rendyrking av lokalt innhold i flere byer, har gitt Dagsavisen en enorm digital vekst de siste årene. De fleste uker når våre mobil- og nettsider ut til flere mennesker enn de over 60 lokalavisene i Amedia-konsernet. De fleste dager er vi nå minst ti, av og til opptil tjue, ganger større enn de andre nisjeavisene, som Nationen, Klassekampen, Vårt Land og Dagen. I bunn har vi tydeliggjort det samme kjerneoppdraget som vi egentlig alltid har hatt, vi må huske hvem vi er til for og hva vi skulle oppnå med journalistikken. Men fortsatt er vi avhengige av en offensiv og ansvarlig norsk mediepolitikk.

Når Venstre nå har inntatt regjeringskontorene sammen med Høyre og Frp, må vi tro at også de tre ferske statsrådene husker hva slags idealer og politikk de egentlig representerer. En av de første syretestene blir om Venstre-lederen som kulturminister legger fram en planlagt stortingsmelding om mediepolitikken som forgjenger Linda Hofstad Helleland (H) har planlagt i månedsvis. Kommer Hellelands melding med kutt og Høyre-ideologi, vil Venstre styre mot høyre og legitimere ferden. Det er i sannhet meningsløst. Men kommer Skei Grande med den ansvarlige mediepolitikken som Venstre har representert i årevis, ja, da gir det mening for dem som trodde på Venstre eller oss som jobber for Dagsavisen spesielt og det norske mediemangfoldet generelt. God fredag!

Mer fra: Debatt