Debatt

Ingen gode løsninger

Så står de der igjen. Tyske sosialdemokrater må bestemme seg for om partiet skal bidra til å løse den umiddelbare krisen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fire måneder etter valget er fremdeles ingen regjering på plass i Tyskland. I morgen skal partikonferansen i SPD stemme over om partiet skal gå inn i formelle koalisjonsforhandlinger med Merkels partiallianse CDU/CSU. De har vært der før. I forrige periode endte SPD med å gå inn i en koalisjon for å sikre en styringsdyktig regjering.

Regjeringer i hele Europa følger med på hva som skjer i Bonn i morgen. Tyskland har vært Europas stabile leder i mange år under Merkel. Hun har tatt ledelsen i både eurokrise og flyktningkrise. EU står overfor viktige endringer, blant annet med brexit og reformplaner. En ustabil politisk situasjon i Tyskland påvirker også Europa.

Det er i denne situasjonen de tyske sosialdemokratene må ta sitt valg. Et ja til formelle forhandlinger betyr ikke automatisk en koalisjonsregjering, men at man er et skritt nærmere. Dilemmaet er stort. SPD har muligheten til å få gjennom flere av sine saker når de sitter i regjering. Men viktigst: en ny koalisjon vil sikre en stabil regjering med stort flertall, i stedet for de to eneste gjenværende alternativene: en mindretallsregjering eller nyvalg. Det siste kan bety økt oppslutning til høyreekstreme Alternativ for Tyskland (AfD), uten en løsning på situasjonen for øvrig.

Likevel har sosialdemokratene god grunn til sin vegring. Selv om partiet har fått gjennomslag for mange av sine saker i koalisjon, har det ikke fått uttelling for det, og gjorde et dårlig valg. Tyske sosialdemokrater risikerer samme skjebne som mange av sine europeiske søsterpartier. Hvorfor skal de ofre seg og risikere total kollaps i neste omgang?

Bak lurer dessuten en mer omfattende fare for hele det politiske landskapet. Symbiosen mellom de to store moderate partiene har styrket ytterpunktene i tysk politikk, særlig det høyreekstreme AfD, som nå er tredje størst. En videre storkoalisjon vil gjøre AfD til hovedopposisjon, og dermed ytterligere kunne styrke de høyreekstreme.

Ansvaret tynger når Sosialdemokratene skal velge vei. Selv om en ny storkoalisjon vil kunne løse det umiddelbare problemet med usikkerhet i Tyskland, kan en slik løsning på sikt sette fart på en negativ spiral i hele det tyske landskapet. Uansett løsning vil Tyskland gå inn i en vanskelig periode.

Bak lurer en fare for hele det politiske landskapet.

Mer fra: Debatt