Debatt

Husker ikke. Visste ikke.

Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande drukner i sexskandaler.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Stråleglansen forduftet i samme øyeblikk som regjeringen med partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) i spissen toget ut på Slottsplassen onsdag ettermiddag. Det historiske øyeblikket om at Venstre hadde skiftet politisk side og gått i regjering med Frp, forsvant i de nye varslingssakene i Frp og Høyre og en gammel sexhistorie om Venstre-lederen.

Glemt ble også det historiske ved at kvinnene hadde tatt et solid grep om den utøvende makten. Lederne for de tre partiene var alle kvinner. Kvinnene satt på halvparten av statsrådstaburettene.

Sexhistoriene har tatt oppmerksomheten vekk fra regjeringens politikk og rettet et nådeløst søkelys mot partiledernes håndtering av sakene. De tre partilederne er tydelig preget av sakene. I programmet Debatten på NRK torsdag kveld kunne vi tro at det var statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande som hadde tapt valget. De virket helt slått ut.

Aps Jonas Gahr Støre på sin side strålte med en glitrende forelesning om hvordan en partileder skal håndtere varslingssakene og andre vonde saker. Håndteringen av Giske-saken har styrket Støre og hans nestleder Hadia Tajik. Varslersakene i Frp og Høyre har svekket Siv Jensen og Erna Solberg. Historien fra bryllupet i Trøndelag er ingen varslersak om trakassering. Men den reiser spørsmål om Trine Skei Grandes dømmekraft. Også fordi hun gikk ut i Aftenposten og kommenterte ryktene. Intervjuet provoserte fram uttalelser fra mannen som deltok i akten. Han påstår at Grande har fortalt en versjon av samleiet som ikke stemmer, og som han mistenker at kulturministeren har fortalt til statsministeren. Hvis det er riktig, har Grande et kjempeproblem. Statsråder som ikke forteller statsministeren sannheten må gå av.

Siv Jensen har store problemer etter Leirstein-avsløringen om pornobilder til unge partimedlemmer og SMS-meldinger med invitasjon til trekant-sex. Partileder og finansminister Siv Jensen trår vannet og vil ha oss til å tro at hun ikke husker at hun i 2012 ble varslet om at Ulf Leirstein hadde sendt SMS til unge Frp-ere der han foreslo sex. Jon Gåsvatn, som foran stortingsvalget i 2013 kjempet med Leirstein om en plass på Frp-lista i Østfold, hadde fått en kopi av tekstmeldinger der Leirstein foreslo å ta med seg en 15 år gammel partifelle på trekantsex med en kvinne i 30-årene. Gåsvatn sier at han varslet partileder Siv Jensen under et møte på hennes kontor, men at hun avbrøt ham med beskjed om å ta det opp med partiets generalsekretær.

Å sende en slik varsling til partisekretæren er forsvarlig. Men å glemme et så dramatisk og alvorlig møte er uforsvarlig. Siv Jensens dårlige hukommelse kan ha sammenheng med at hun leder et parti som var og er beryktet for sine sexskandaler.

Erna Solberg kom galt ut fra starten med varslingssakene i Høyre. På sin pressekonferanse før jul var hun tydelig på at Høyre ikke har noen «Giske-sak». Dagen etter at Unge Høyres tidligere leder Kristian Tonning Riise varslet sin avgang på grunn av sextrakassering, uttalte Erna Solberg at dette først og fremst var en veldig lei sak for Kristian, men også for Høyre. Ikke et ord om kvinnene.

Etter hvert som alvoret gikk opp for statsministeren slo hun kontra. På pressekonferansen etter regjeringsutnevnelsen beklaget hun sin første uttalelse. «Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt om hvem denne saken er lei for.» Hun understreket at hun ikke visste hva som hadde skjedd i partiet, til tross for at mange andre visste om varslingene mot Riise.

Uvitenhet er ingen unnskyldning. En leders jobb er å vite hva som foregår. Dette viser at Erna Solberg har dårlig styring med partiet. Hvis jobben som statsminister er så krevende at Erna Solberg ikke klarer å styre Høyre, får hun kutte ut ledelsen av partiet.

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen