Debatt

Ble Stoltenberg utsatt for en krenkelse ved å bli presset til å endre adferd etter at han avviste en klem fra Trond Giske?

Etter at daværende statsminister Jens Stoltenberg i 2006 avviste en klem fra sin kulturminister Trond Giske. Da eksploderte den store klemmedebatten i norske aviser. Førte dette gruppepresset til at Stoltenberg følge seg tvunget til å endre adferd til noe som ikke var naturlig for ham? Var dette presset en krenkelse jamfør #metoo?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For noen vil en klem være for nærgående.  Mange av oss husker at Trond Giske ville gi daværende statsminister Jens Stoltenberg en klem.  Stoltenberg vegret seg, og dette ble en stor mediasak av.  Stoltenberg ble tvunget til å forklare seg

–        Da jeg kom, var det masse blitzlys og TV-lamper der. Jeg skulle ta Trond i hånda og hadde ikke tenkt å klemme ham. Da han lente seg mot meg, ble jeg usikker på om han skulle hviske meg noe eller si velkommen, eller om han skulle gi meg en klem. Så det ble en litt sånn uklar situasjon der – om vi egentlig skulle snakke sammen eller klemme hverandre. Jeg vet ikke hva Trond hadde tenkt til, men det ble i hvert fall en sånn halvveis klem, sier en lattermild Stoltenberg til TV 2. (se https://www.aftenposten.no/norge/i/nW0GB/Stoltenberg-snakker-ut-om-Giske-klemmen)

Stoltenbergs forklaring virket at det var noe med situasjonen virket ikke helt overbevisende, spesielt ikke fordi det ikke var den eneste forklaringen.

-         Han klemmer bare damer, unnskylder Stoltenbergs pressetalsmann, Torbjørn Giæver Eriksen overfor VG (se https://www.nettavisen.no/797762.html)

Det har ikke nødvendigvis naturlig for heteroseksuelle menn å klemme hverandre.  Det skjer gjerne på fotballbanen i begreistreingens rus etter en skåring, men har vært mindre vanlig ellers.  I tilfelle heteroseksuelle menn klemmer kan det være at de vil gjøre det på en annen måte, for eksempel brystkassene møtes og man slår hverandre vennskapelig på ryggen med ene hånden, men uten kinn mot kinn.

VG slo fast på forsiden at for 11 år siden det var «Trendy med manneklem».

-         Men Jens Stoltenberg er tydeligvis ikke like opptatt av å være metroseksuell og trendy som Trond Giske.
-         partikollega Thorbjørn Jagland, er derimot rausere med klemmene.
-         Jeg klemmer både kvinner og menn. Jeg ser ingen større forskjell der, sier han til avisen.
-         Dagfinn Høybråten, Jan Tore Sanner og Lars Sponheim, definerer seg imidlertid som manneklemmere.

(se https://www.nettavisen.no/797762.html)

Episoden reiser ulike spørsmål:

1.      Ville Stoltenberg uten videre ha tatt imot klemmen hvis det var en kvinne?

2.      Hva var årsaken til at et forsøk på å bli gitt en manneklem skulle være nok til å vegre seg mot den, og hvor dypt stikker slik vegring egentlig?

3.      Var det noe med situasjonen som gjorde at det var unaturlig og unødvendig å klemme?

4.      Er det slik at den som er i en lederposisjon i et politisk parti som Arbeiderpartiet, skal måtte akseptere å ta imot klemmer fra sine næreste partifeller uansett kjønn?

5.      Er trenden slik at det nå anses sosialt støtende, sært eller avvikende adferd om heteroseksuelle menn vegrer seg for å klemme på andre menn?

6.      Skulle Stoltenberg akseptere å begynne med å klemme menn, bare fordi det var «trendy»?

7.      Er slik klemming noe man må akseptere eller gjøre for å tekkes medias og publikums gunst?

Etter all kritikken synes det som Stoltenberg er blitt tvunget til å endre adferd og akseptere klemmer, også fra sine mannlige politisk nære medarbeidere, og kanskje også fra andre menn i lignende situasjoner.  I alle fall kunne kunne VG i 2015 meddele:

-         Endelig fikk Giske klemme Stoltenberg
-         I takketalen etter å ha blitt valgt inn som ny nestleder sa Giske:
-         Dere er alle mine gode venner. Jeg skulle gjerne gitt dere alle en klem, og det gjelder også deg Jens.
-         Det fikk landsmøtet til å bryte ut i latter, skriver Adressa.
-         Nede på gulvet fikk Giske en god klem fra tidligere statsminister og partileder Jens Stoltenberg – som ble mottatt som en superstjerne da han ankom partiets landsmøte fredag.

(se https://www.vg.no/nyheter/innenriks/arbeiderpartiet/endelig-fikk-giske-klemme-stoltenberg/a/23437322/)

Var dette virkelig en lykkelig slutt, eller var det et spill for å holde fasaden og tilfredsstille kritikerne og partiets landsmøte?

-         Men samme hvor trendy det er. Sexolog Kjell Olav Svendsen har et råd til Giske og andre moderne menn som forsøker å få seg en klem:
-         Man skal ikke presse sine klemmer på folk.

(se https://www.nettavisen.no/797762.html)

Ble derved Jens Stoltenberg utsatt for et overgrep, da ved hjelp av press fra media, enkelpersoner og landsmøte ble trunget til å endre adferd til noe som kanskje ikke var ønsket eller naturlig for ham da? Hva mener du?

Mer fra: Debatt