Debatt

2018 må bli året der alle norske havner får på plass godkjente avfallsplaner.

Visste du at så mange som 60 prosent av norske havner mangler godkjente avfallsplaner? Er det rart at plast og annet avfall kommer på avveie når vi skriver "2018" og fremdeles har et så stort etterslep i AS Norge?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
I fjor ble det kjent at hele 60 prosent av norske havner i kommune-Norge manglergodkjente avfallsplaner. I korte trekk beskriver en slik plan hvordan den enkelte havn mottar avfall og håndterer det som skulle komme inn fra brukere av havnen. Det er Fylkesmannen i det enkelte fylket som er ansvarlig for å godkjenne slike planer, med Miljødirektoratet som overordnet myndighet. Alle avfallsplaner skulle vært på plass innen 2014, men fremdeles i 2017 manglet altså over 60 prosent av norske havner dette.

Det er derfor på høy tid at alle de havnene som mangler godkjente avfallsplaner der ute nå får dette på plass. Kommune-Norge er allerede flere år på overtid med dette arbeidet, og uten skikkelig avfallshåndtering langs kysten kommer søppelberget i mange havområder bare til å fortsette å vokse. Nei, avfall fra norske havner er ikke hovedkliden til plastforsøpling av havet, men mange bekker små gjør som kjent en stor å. Plast og annet avfall skal ikke på avveie i naturen, så enkelt er det.

Miljødirektoratet tok i regi av Fylkesmannen i fjor til orde for å intensivere arbeidet med å få på plass godkjente avfallsplaner. Det er bra. Kommune-Norge må følge regelverket som er pålagt dem. Nå i 2018 er det viktig at det ikke bare blir med ordene, men at dette konkret følges opp med handling. Havet trenger sårt at vi bedrer også vår egen nasjonale avfallshåndtering og godkjente, effektive mottakssystemer ved norske havner må være et absolutt krav.

Mange norske havner har også et stort avfallsproblem under overflaten etter ofte flere tiår med dårlig avfallshåndtering og en praksis med å ikke hente opp igjen gamle dekk som har blitt brukt til beskyttelse for kaia. Avfallsplanene bør derfor også inkludere hvordan havnene har tenkt til å rydde opp i gammel søppel i og rundt havnene. Havbunnene i mange av disse er allerede tilgriset med store mengder gammelt skrot. Bare tenkt på alle gamle bil- og traktordekk som ligger på havbunnen og sakte brytes ned - til skade for dyrelivet og oss mennesker.

Mer fra: Debatt