Debatt

Handelsattest

Black Friday. Hele greia er motbydelig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Black Friday 2017 i Norge – LIVE oppdateringer hele helgen! Aftenposten samler de beste tilbudene for Black Friday og Cyber Weekend i Norge 2017. Vi oppdaterer siden hele helgen – gå ikke glipp av kjøpsfesten!».

Nei, gå for guds skyld ikke glipp av kjøpefesten. Shop till you drop, som vi sier her hjemme.

I går var det igjen duket for den gode, norske tradisjonen Black Friday. Det er reine kulturarven blitt, denne høytidsdagen (rettere sagt dagene, uka!) for handel rett før høytiden for handel. En slags dagen før dagen. Et nasjonalt shoppingvorspiel. Sjallabais.

For noen få år siden var Black Friday et begrep som sannsynligvis ikke betydde all verden for Ola og Kari, selv om det i USA har vært en kjempedeal i tiår. Der er dette den store handledagen etter feiringa av Thanksgiving. Sultefôret etter en dag hjemme, altså mange timer uten shopping, tar amerikanerne rennafart og kaster seg inn i jakten på de beste tilbudene. Høstens vakreste eventyr er det definitivt når husmødrene dæljer hverandre i huet med håndveskene i kamp om sterkt rabatterte pumps. Eller når de bruker de svakeste i flokken, de som har falt i kappløpet mot kurver og hyller og som ligger med ansiktet i linoleumen, som satsbrett for å komme seg opp og fram i jungelen av kupp. Klassisk shoppingdarwinisme, der altså.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nå har denne galskapen rukket å bli en norsk institusjon. For ikke lenge siden ukjent, men nå en hysterisk og kjær grisefest. Alt som en gang var ufordøyelig vulgært med Amerika, overflod, kjøping for kjøpingens skyld, shopping som livsstil og hobby, er nå midt blant oss. Og vi omfavner det hele som en gammel venn.

Det hender jeg går søndagstur. Alle som passerer meg på livets etter hvert så brede sti er ikledd nytt tøy! Nye sko! Det er så påtakelig. Ganske mange i ukurante farger også, sånt man finner på outlet til priser du ikke kan tro. Grell farge? Jo da, men den var på 90 prosent! I tillegg er alt vanntett. Og vindtett. Det er membran ditt og membran datt. Tåler orkan. Og med skredsøker innebygd. Ja, jeg ser det står «SVALBARD» på jakka di, men DU ER PÅ JÆVLA TORSHOV, kan man få lyst til å skrike.

Nei, det er i det hele tatt sjelden man ser en olabukse på tur langs elva i våre dager. Det er antrekk for alt. I ultralett mikrofiber. Egne jakker og bukser for ski, skøyter, jogging, spasering, sykling. Litt lengre på arma for sykling slik at alt er optimalt tilpasset. Framtiden i våre hender prøver å pipe om at vi har for mye greier, med en fiffig ny reklamesnutt om våre overfylte boder. De skal ha for forsøket, for utholdenheten. De skal ha for å prøve å snakke fornuft til oss med utspill om å gjøre reparasjoner momsfrie og om å kjøpe brukte julepresanger. Men fornuftens stemme bærer ikke langt på et oppspilt, vilt hav av ville markedskrefter som kopulerer urkreftene som ligger i å kjøpe billig. Å gjøre et kupp er en kraft sterkere enn sex.

Alt er billig i dag. Og vi kjøper mye. Med 70 prosent avslag kjøper vi enda mer. Sportsutstyr jeg kjøpte tidlig på 80-tallet koster i kroner det samme i dag når jeg skal sette opp nye generasjoner med kølle, skøyter og pøkk. Er det ikke samtidig sånn at vi skal prøve å forklare ungene våre at man ikke trenger så mange ting. At det ikke er bra å kjøpe for å kjøpe, at man må spare til det man ønsker seg, vente til man trenger noe nytt. Ja, vente til det man har er for lite eller gått i stykker? Måtehold og nøysomhet pleide å være en norsk dyd. Nå er Black Friday vår nye gud. Men Fremtiden er i våre hender.

Mer fra: Debatt