Debatt

Men la nå gutten herje, da

Petter Northugs evne til å ta fokus har vært hans spisskompetanse i elleve år. Ved siden av å gå fortest på ski.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Da han helt feil ble vraket fra OL-troppen til Torino i 2006, startet sirkuset. Elleve år etterpå er vi i gang igjen. Men et verdenscupløp i november er ikke like heftig.

Men det kan det bli når vi nærmer oss siste uttak til OL i Pyeongchang. Og Norges Skiforbund fyrer opp under kjelen når de velger å ta ut en personalsak mot sportens største plakatnavn.

Petter Northug ble formelt en del av vinterens landslag på mandag. Første kveld la han ut en harselerende kommentar på Instagram om laguttaket til finske Ruka kommende helg:

Løfshus: «Vi tar vel ikke med Northug til Ruka?» Hetland: «Selvfølgelig ikke, vi må prioritere medaljegarantister i OL-sesongen. Kjør inn Golberg, Krüger, Holund, Tønseth, Fossli og Brandsdal. Mesterskapsløpere med X-faktor». Løfshus: «Og vi får ikke pes i mediene?» Hetland: «Seff ikke. Papa Esten O. i Dagbladet kommer til å backe oss».

Nei, det er ikke vanlig å gjøre slikt. Men Petter Northug er ikke vanlig. Han er unik på godt og vondt. Det må han få fortsette å være.

Ti løpere ble tatt ut til det som er en minitour i Finland, altså sprint fredag, 15km lørdag og jaktstart søndag. Dette hadde Petter Northug satset på. «Er virkelig ti nordmenn bedre enn Petter, dette er jo galskap», raljerte svenske Expressens kommentator. Svenskene vil se Petter Northug hele tida. De elsker sprellene hans. Også når han harselerer med svenskene.

Mange er møkk lei Petter Northug. Like mange elsker ham. Foran siste VM i Finland trakk han seg sjøl fra distanselaget da han skjønte at formen ikke var der. Men han ble beste nordmann på sprinten. I OL i Sotsji 2014 bommet han totalt. I VM i Falun året etter traff han innertieren.

Nå har han en plan for Pyeongchang. Han er den eneste nordmann siste ti år som har lykkes individuelt i mesterskap. De som er rundt ham sier han er bedre trent enn noen gang. Vi andre vet ikke. For vi har ikke sett ham i aksjon ennå. Kommende helg går han Norgescup på Gålå når verdenseliten samles i Finland. Helgen etter går han verdenscup på Lillehammer. Og han må gå fort.

Men hvor fort? Det er ikke noe poeng i at Petter Northug må brenne kruttet i desember. Det skal skje i februar. Derfor savner vi budskapet om den faglig konstruktive dialogen mellom Petter og landslagsledelsen. Finnes den? I stedet ble det personalsak.

En toppidrettsutøver som oppfører seg som en bølle, må prestere i sporet. Også det vet Petter Northug.

Mer fra: Debatt