Debatt

Vi trenger en nærnaturlov

Alle er enige om at nærhet til rekreasjon og gode naturopplevelser er viktig, men likevel forsvinner grøntområder bit for bit over tid av mange ulike hensyn, ulike interesser.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Østensjøvannet og Østensjøområdet miljøpark er under utbyggingspress ved Eterfabrikken, samt Bjørnsenskogen og Abildsømyra ved utbygging av Manglerudprosjektet.

Samtidig har flere og flere lyst til å oppleve dette fantastiske området. Det er bra, men legger også et stadig sterkere press på naturen her. For at vi også i framtida skal kunne oppleve Østensjøvannet i all sin naturrikdom, må vi styrke vernet. Derfor bør naturreservatet utvides og det ubeskyttede natur

og kulturlandskapet rundt Østensjøvannet må tas bedre vare på.

De rike naturverdiene i reservatet holdes oppe av at mange av artene også kan søke tilflukt i ubeskyttede grøntområder rundt. Nå forsvinner disse – etter ostehøvelprinsippet. For å bevare det vi har i dag må flere områder gis beskyttelse og legges inn i miljøparken.

Vi bør starte med Abildsømyra og Bjørnsenskogen. Østensjøvannet og litt av våtområdene rundt ble vernet som naturreservat i 1992, mens Oslo kommune opprettet Østensjøområdet Miljøpark, som innbefatter en god del av grøntområdene rundt, i 2002. Nå må dette utvides. Østensjøvannet vil miste sitt rike biologiske mangfold hvis vi ikke tar vare på mer av grøntområdene rundt.

Hvis utbyggingspresset får fortsette slik som de fikk av det forrige byrådet, vil fremtidige generasjoner vokse opp med stadig dårligere tilgang på kortreist natur. Heldigvis har byrådet satt lokaldemokratiet først og satt planprosessene på Manglerud/Ryen og Oppsal på vent. Hvor det skal komme en helhetlig områderegulering og full konsekvensutredning. Med mer styring og offentlig planlegging kan vi unngå nye blundere som utbyggingen av Oppsal-senteret. Medvirkning fra innbyggerne i alle ledd er et viktig grep for å sikre nærnaturen og de grønne lungene vi har i bydelen.

I 2015 viste en undersøkelse at 86 pst. av søknadene om å bygge ut områder med byggeforbud ble innvilget i kommunene i 2014. I Oslo er vi heldige som har markaloven. Den etablerte i 2009 en lovfestet markagrense som beskytter skogene rundt hovedstaden. Erfaringene viser at en slik grense kan være avgjørende for å sikre nærnaturen. Markaloven forebygger konflikter om arealutnyttelse og gir økt forutsigbarhet for utbyggere og alle andre som berøres av arealpolitikken. Loven inneholder også en egen hjemmel for å kunne verne områder med store opplevelsesverdier, men som ikke tilfredsstiller naturmangfoldlovens krav til reservater.

De Grønne fremmer nå et forslag på Stortinget som ber regjeringen utrede og legge frem forslag til en lov om nærnatur. Den skal gi varig vern av områder som er viktige for friluftsliv og naturopplevelser der folk bor. Dette trenger vi i hele landet, og i bydelen vår for å sikre nærnaturen for fremtidige generasjoner i Østensjø.

Mer fra: Debatt