Debatt

Stortingets pressestøtte

Det virker nå klart at verken Venstre eller Kristelig Folkeparti vil støtte regjeringens foreslåtte kutt i pressestøtten neste år.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er klokt av Stortinget nå å samle seg og stoppe nedbyggingen av det norske pressestøtteregimet. Regjeringen har i sitt framlagte statsbudsjett foreslått å kutte 25,7 millioner kroner i den direkte produksjonsstøtten.

Stortingets kulturkomité har denne uka gjennomført høringer med mediebransjens organisasjoner. Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Presseforbund, journalister og redaktører, sier alle det samme: Kuttene vil få dramatiske konsekvenser for mange aviser og bedrifter. Nedskjæringene rammer akkurat nå en bransje som fra før sliter kraftig med lønnsomheten i overgangen til ny teknologi. Kulturminister Linda Hellelands politikk er ikke «tough love» som vil tvinge fram omstilling i bransjen, men er heller et dytt utfor stupet for flere. Stortingets flertall har lyttet til bekymringene.

I september 2015 satte kulturministeren ned et bredt utvalg som skulle se på den statlige mediepolitikken og vurdere hva det offentliges mål med denne burde være. Utvalget konklusjoner ble presentert i mars i år. Mediemangfoldsutvalget advarer mot at det viktige, norske mediemangfoldet vil forringes hvis ikke det statlige ansvaret for journalistikken styrkes. «Store strukturelle endringer har medført at det per i dag ikke finnes bærekraftige forretningsmodeller for å finansiere samfunnsviktig journalistikk», skrev utvalgsleder Knut Olav Åmås.

Veien videre, nå som de umiddelbare kuttene virker stoppet av et ansvarlig flertall på Stortinget, må være at mediemangfoldsutvalgets rapport tas på alvor av regjeringen. Og at utredningen danner grunnlaget for en helhetlig politikk basert på prinsipper Stortinget kan slutt seg til. Utvalget ber om at det offentlige må ta nye grep for å bevare og styrke det norske mediemangfoldet og medienes viktige demokratiske rolle. «Infrastrukturen i demokratiet er under så sterkt press at det er grunn til å frykte deler av den viktige journalistikkens fremtid», ifølge utvalget. Ideologisk drevne kutt som kom i forslaget til neste års statsbudsjett er da stikk motsatt av den medisinen utvalget foreslo.

Mer fra: Debatt