Debatt

Med hjerte for Oslo

Svein Solhjell i fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus kommenterer i Dagsavisen 17.10 vårt innlegg «Byopprøret» og spør om vi ikke har noe pent å si om Oslo. Det har vi selvfølgelig!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Lan Marie Berg, byråd for samferdsel og miljø

Formuleringen «det peneste vi kan si om hovedstaden vår, er at det er lett å komme seg ut i marka» var ment som en spøkefull henvisning til hvordan mange nordmenn tenker (ref. «markasyndromet»), men det er det motsatte av vår holdning! At dette kunne oppfattes som noe vi faktisk mente og en kritikk av Oslo beklager vi. Ironi skal man være forsiktig med, særlig skriftlig. Det er bare å takke for muligheten til å oppklare misforståelsen.

Det er nettopp fordi vi elsker byen vår – at vi vil styre byutviklingen og motvirke de uheldige sidene en storby kan ha eller få. Oslo trenger – og fortjener – en kontrollert, helhetlig og villet byutvikling. Ikke en tilfeldig, privat-initiert, lappeteppe-utvikling med utbyggeres profitt som den viktigste driveren. Vi er altfor glade i byen vår til at vi tør ta sjansen på at det går bra.

Urbanisering er i dag en megatrend globalt og i byene må vi finne gode miljøløsninger som muliggjør et liv i harmoni med planetens yteevne. Byene er i dag viktigere enn noen gang! Nordmenn har tradisjonelt vært et relativt lite urbant folkeslag, men vi som bor i og flytter til byen er stadig mer glade i det urbane livet.

Vi er hjertens enige med Solhjell om at det er mye å være stolte av i Oslo. Eksemplene han selv viser til er gode – bevarte bygningsmiljøer fra ulike epoker er monumenter som skildrer en spennende og variert byhistorie som vi skal hegne om. Oslo har et spennende kulturtilbud, nyskapende næringsliv, flotte byrom, og et liv i gatene og parkene hvor Oslo-folket utfolder seg.

I mai ble Oslo utpekt til å være Europas miljøhovedstad i 2019. Dette fordi vi allerede har gjort en del grep som har blitt lagt merke til, men også fordi vi vil forplikte oss til å levere en god og grønn by for alle byens innbyggere. Vi er stolte av anerkjennelsen og vi er stolte av byen vår.

Mer fra: Debatt