Debatt

Meglermoral må granskes

Boligmarkedet har roet seg, nyboligsalget er redusert til en tredjedel. Blodtåka er i ferd med å gi seg for denne gang. Og når den letter, pipler historiene fram om en meglerindustri som tilsynelatende har manglet moral.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tirsdag sendte NRK Brennpunkt et stykke svært avslørende journalistikk om moral og etikk i deler av Oslos meglermiljøer. Programmet peker på usunne bånd mellom meglere og såkalte oppkjøpere.

NRK dokumenterer hvordan eiendom anbefales solgt uten budrunder i det åpne markedet, såkalt off market. Kjøpere er eiendomsutviklere som gjennom seksjonering og oppussing kan selge videre i løpet av svært kort tid med enorm fortjeneste. NRK avslørte hvordan det var slurvet og jukset med oppussing.

Håndverkere kalte det å sminke huset. Belønningen for megler er nye oppdrag da oppkjøper skal selge videre. Tilbake sitter fortvilte kjøpere og selgere.

Meglerens hovedoppgave er å hjelpe klienten med oppnå best mulig pris. Når en megler anbefaler å selge off market til en oppkjøper, som selger videre til en annen uten så mye som et hammerslag, med millionfortjeneste, for hvem har da megler gjort en skikkelig jobb?

Nylig falt en viktig dom i Oslo tingrett der megler ble dømt til å betale over fire millioner kroner i erstatning til en kvinne som solgte et hus på Nordberg i Oslo. Dommen er et varsku til en hel bransje.

Det er påtakelig hvordan ingen av de involverte kreftene i et par av hovedstaden mest kjente meglerhus våger å møte NRKs journalist. Hvis de ikke har noe å skjule eller føle skam for, hvis de har gjort alt etter boka og egne interne, etiske regler, hva er de så livredde for? Boligmeglere er ellers glad i mediene som de siste årene dessverre har helt altfor mye bensin på boligbålet.

Men nå kommer det heldigvis mer kritisk journalistikk på dette svært sentrale samfunnsområdet. Kjøp av bolig er blant de største livsvalgene vi gjør.

NRK avdekket kynisme, råskap og umoral, en industri der fortjeneste er alt. Hvor dekkende dokumentaren er for meglerbransjen i sin alminnelighet er umulig å si. Men dokumentaren og den nevnte dommen, og aktørenes feighet, må være kilde til selvrefleksjon i meglerbransjen generelt.

I kjølvannet av saker og den vanvittige markedsutviklingen som ligger bak oss, må det også være i offentlighetens interesse at man får en offentlig utredning av meglerinstituttets prispåvirkning, forretningsførsel og åpenbare gråsoner.

Mer fra: Debatt