Debatt

Presses Gilani ut?

Marienlystsaken: Lekkasjer og miskreditering i politikken.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Thomas Krekling, Lenge leve Marienlyst

Yousuf Gilanis gjeninntreden i Drammens-politikken har snudd situasjonen helt på hodet for Tore O. Hansen & co. I ettertid ser vi nå starten på en politisk skittentøyvask, der alle midler åpenbart er lov.

Vi har jo en viss forståelse for at Opdal Hansen synes det er kjipt at noen prøver å stikke kjepper i null-prestisje-prosjektet hans. Men vi ser nå at det kommer utspill for å presse Gilani ut av politikken, og til å ikke møte i formannskapet eller bystyret. For Tore vil ha Marienlyst igjennom.

Høyre misbruker høringsprosessen, og vi har liten tiltro til at det er et faktisk ønske om ville lytte til drammensbefolkningen. Det vi i Lenge Leve Marienlyst har etterlyst er en debatt rundt alternativer og mulighetsrom. Men vi mener at Hansen prøver å manipulere seg rundt i prosesskartet for å lure dette gjennom den politiske kverna. Heldigvis har vi registrert to skarpe innlegg i debatten, om Høyres misbruk av høringsprosessen, ved henholdsvis MDGs Thorbjørn Faber Geirbo og Henrik Backe Langum.

Likevel, til tross for at det ligger absolutt null prestisje i denne saken, ønsker altså Høyre å fortsette kjøret. Saken skal ankes dersom de ikke får svaret de vil ha i formannskapet.

Også Ap synes det er verdt å kommentere, og gruppeleder Eivind Knudsen mener at hadde dette vært den andre veien, hadde nok Høyre vært kjappe til å påpeke det selv. Høyre synes ikke å ville bøye av, til tross for en egenbestilt undersøkelse som sier at et klart flertall av dem som har bestemt seg sier de er imot utbygging på Marienlyst.

Nå går de likevel etter det de sikkert anser som det svakeste ledd, Gilani, for å presse ham ut. Vi vil nok se mer av det i tida som kommer, med lekking av informasjon og miskreditering av Gilani. Vi frykter det foregår overtramp. Trusler og forsøk på maktoverkjøring som ville fått alvorlige konsekvenser i enhver bedrift med respekt for seg selv. Opdal Hansen sier han vil vurdere om Gilanis opptreden er et brudd på Drammen kommunes etikkplakat. Denne uka ser vi at Paule og Opdal Hansen lekker detaljer fra det Gilani sier har vært fortrolige samtaler til pressen. Er det slik ledelse skal utøves, enten den er politisk eller ei? Vi vil oppfordre til at det legges til et punkt i etikkplakaten om å behandle hverandre, herunder også folkevalgte kollegaer, med respekt. Gitt Jon Helgheims uttalelser om folkevalgte og etikkplakaten, regner vi med at Opdal Hansen ikke får noen støtte fra FrP.

I sin politiske gjeninntreden kunne Gilani garantert valgt en lettere vei for seg selv, enten ved å stille gli inn i en problemfri enighet med Opdal Hansen & Paule, eller å gi seg helt. Han valgte ikke det. Han valgte, på bakgrunn av det han mener er et stort ønske blant flertallet i befolkningen, å gå klart ut med et standpunkt om hva han ville gjøre i Marienlyst-saken. Han valgte å gjøre det, vel vitende om stormen som ville komme. Han valgte det fordi han mener bestemt at det er det rette for Drammen. Han har vist en vilje til å mene noe. Vi synes dette har vært en modig beslutning av Yousuf Gilani. Derfor støtter vi ham i denne saken, og håper andre også ser dette. Det er også et viktig prinsipp at man i den norske rettsstat er uskyldig til det motsatte er bevist. Dette er en grunnleggende holdning som også bør veie tungt hos de folkevalgte.

Vi andre, vi bedømmer om mulig Gilani neste gang vi står ved stemmeurnen. Det hjelper jo selvsagt at han mener det samme som oss.

Men, heldigvis er det ingen prestisje i denne saken.

Mer fra: Debatt