Debatt

Frykt for parallellsamfunn

Bygg gjerne et svært asylmottak på Damplassen i Ullevål Hageby.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Integreringsdiskusjonen tar blant annet opp bekymringen for parallellsamfunn, der en gruppe mennesker har minimal kontakt med resten av samfunnet. For å integrere innbyggerne i Ullevål Hageby i det flerkulturelle norske samfunnet foreslår jeg å bygge et svært asylmottak i området.

Jeg hadde en nokså isolert oppvekst i Ullevål-området. Før 16-årsalderen hadde jeg knapt vært lenger øst enn mitt eget hus. Da jeg ble kjørt i ti minutter til dansen som barn ante jeg de første gangene ikke hvor i byen jeg var, bare at jeg var utenfor hagebyen. Jeg begynte på en ungdomsskole tjue minutter å gå hjemmefra i retning sentrum, men vente meg fort til det og syntes bare at det var eksotisk en liten stund.

Det gikk lang tid før jeg skjønte at mennesker er svært ulike. Som ungdom ble jeg kjent på Frogner lenge før på Sagene, selv om sistnevnte ligger mye nærmere meg. På Ullevål barneskole visste jeg om noen barn med innvandrerbakgrunn, men kjente ingen godt. Det gikk mange år før jeg ble ordentlig kjent med noen med samme hodeplagg som menneskene i KRL-boka.

På videregående tok jeg en sjanse og begynte på en sentrumsskole. For første gang fikk jeg venner fra hele byen. Fritt skolevalg gjør jo at elevene på en videregående skole kan komme fra hvor som helst i Oslo. For min del begynte grafen over hvilke bydeler jeg var kjent i å vokse eksponentielt i førsteklasse på videregående. Jeg kjenner mange som er i lignende situasjon.

Vrangforestillinger

Samtidig er jeg godt kjent med vrangforestillinger om resten av Oslo. Disse negative fordommene er resultat av å ikke selv ha opplevd stedene man omtaler. «Er det ikke ubehagelig å gå fra bussen til skolebygningen?» og «jeg hadde ikke turt å oppholde meg så mye på østkanten» er eksempler på hva jeg hørte fra naboer da jeg begynte på skole i sentrum. Jeg vet om foreldre som maser på de voksne barna sine om at de ikke får lov til å være alene på Jernbanetorget på kvelden, selv om det gjerne føles tryggere å stå på en opplyst plass med vektere og andre mennesker enn å gå alene i tomme Eventyrveien.

Parallellsamfunnet Kardemomme by?

Kardemomme by-tendensene på Ullevål kan bli til virkelighet hvis vi ikke setter inn tiltak. Det er fullt mulig å leve i sin egen trygge boble i de gammeldagse murhusene og eplehagene. For mange er det kanskje også fristende, fordi da slipper man alt «rælet» i resten av byen. Dersom man ikke engang sjekker ut områdene et kvarter fra gata man vokser opp i, kan alt virke like ukjent og farlig. Er det en mulighet for at fordommer vil splitte Oslo til flere småsamfunn?

Asylmottak på Damplassen

Jeg foreslår å bygge et stort asylmottak i Ullevål Hageby. Kanskje på Damplassen, ved siden av barneskolen. Hvis flyktninger gidder å bosette seg her, kan de gjøre en forskjell for hagebybeboerne. Jeg tror nemlig ikke det motsatte er realistisk – at mennesker fra Ullevål Hageby frivillig flytter til et sted hvor de får oppleve det norske samfunnet.

Et asylmottak i hagebyen vil føre til kunnskap om at det flerkulturelle ikke er noe det holder å lese om i bøker. Jeg ser for meg at det rolige og homogene preget i området blir mer livlig. Det kan være aktiviteter som språkkafé på mottaket, hvor hagebybeboerne blir kjent med nye livssyn og mennesker samtidig som flyktninger øver på norsk. Med flere egne erfaringer om mangfold vil bildet på områdene lenger øst bli likere virkeligheten, og jeg tror mange vil ønske å oppleve mer av Oslo. Da forsvinner risikoen for at befolkningen i Ullevål Hageby tar fullstendig avstand fra resten av samfunnet.

Yogasenter på Grorud

Fordommer mot de ubesøkte delene av byen finner man nok hos Oslo-beboere overalt.

Samtidig som byggeprosessen på Ullevål bør det kanskje åpne et yogasenter på Grorud. Og det er en mulighet for at Holmenkollen-beboere synes at Ullevål virker «østkant-farlig» og er i ferd med å ta avstand til og med fra hagebyen. Der er det kanskje nødvendig å bygge et fattighus i tillegg til et asylmottak.

Risikoen for parallellsamfunn i Oslo kan for så vidt også bli mindre ved å be lærere melde fra om barn i familier som vegrer seg fra å reise på ferie til områder med mangfold. Vi får se an i forhold til hvilke forslag regjeringen går med på.

Mer fra: Debatt