Debatt

Overvåking av deg: med strømmålere

Strømnettselskaper landet rundt er i ferd med å installere automatiske strømmålere. Mange har allerede fått installert. Hva betyr det egentlig? Bør du nekte?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Har du fått installert en av de nye automatiske strømmålerne, kan du logge på hos din netteier og se strømforbruk ned til en times nøyaktighet.

Mange strømapparater og annet i vanlig bruk i husholdninger har ganske standard trinn for strømforbruk. Eksempelvis har en mikrobølgeovn forskjellige trinn; det samme har en støvsuger. Det kan selvfølgelig variere fra modell til modell, men trinnene er der.

Det er muligens ikke så lett å se hvilke av apparatene vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin, støvsuger, diverse ovner og lignende du bruker, men at du bruker noe slikt, er det nokså greit å utlede fra dataene som sannsynlig.

Man kan også samle data for strømforbruk i kontrollerte eksperimenter eller lignende, der man vet nøyaktig hva som brukes og gjøres. Slike data kan kombineres med strømdata for et vilkårlig hjem, og man vil kunne se ganske tydelig hva som er sannsynlig bruk av strømkrevende enheter.

Noe som man ganske klart vil kunne se, foreløbig med en times nøyaktighet, er når det er folk hjemme og våkne. Man kan se avvik, f.eks. når noen står opp midt på natten pga. søvnproblemer og slår på litt lys og kanskje en TV.

Med de manuelle målerne var det neppe særlig mange som leste av måleren sin oftere enn én gang i måneden. Nå samles det altså inn data hver eneste time døgnet rundt. Hva skal de med så presise data? Næringsvirksomhet blir fortalt at de ikke kan samle inn personopplysninger bare fordi de er kjekke å ha (se f.eks. dette foredraget på årets JavaZone ved Datatilsynets Martha Eike og Veronica Buer). Men dette er altså nødvendig?

Det er ikke snakk om at bare netteier, strømleverandør og boligeieren kan ha adgang til disse dataene. Vi må også huske på muligheten for at data kan komme på avveie og datainnbrudd.

Det finnes jo løsninger for å fordele strømmen over tid uten at det vises på tallene som netteier samler inn. Eksempelvis kan man installere et Tesla-batteri, men dette er både dyrt og upraktisk.

Husk også at hvis du ikke allerede har fått ny måler installert og måleren befinner seg inni boligen, er det din bolig installatøren må slippes inn i.

J.K. Baltzersen er redaktør av antologien Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?, der overvåking er blant temaene.

Foto: Becky Stern (Flickr)

Mer fra: Debatt