Debatt

Politikere som lyver

Politikere som lyver er kanskje noe av det mest demotiverende for hele demokratiet. Direkte løgn er allikevel ganske sjelden kost i Norsk valgkamp. Man må derfor være forsiktig med hvordan man bruker ordet løgn. Løftebrudd er ikke nødvendigvis det samme som løgn. Halvsannheter heller ikke. Allikevel er det løgn i valgkampen 2017 jeg her vil beskrive.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Venstre gikk til valg på en blågrønn regjering.  Landsmøtevedtaket er egentlig ganske klart og tydelig på at dette er partiets plan nummer en.  Selv om scenarioet fremstår som helt usannsynlig. Senere i valgkampens hete ble landsmøtevedtaket supplert med en offisiell uttalelse  at Venstre er garantist for en borgerlig regjering. Borgerlig regjering betyr borgerligflertall.  

Det vil si i klartekst: man åpner for å støtte en regjering som inkluderer Frp. Videre forteller Trine Skei Grande at en regjering der både Fremskrittspartiet og Venstre inngår er usannsynlig. I en undersøkelse utført av VG mars 2017 så forteller 18 av 19 fylkesledere at de ikke ønsker et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. Grei skuring så langt. 

Forklaringsproblem
Men det blir først interessant politisk når Arbeiderpartiet åpner døra for Venstre, men Venstre svarer med å slamre den kraftig igjen. Det trengs nesten ikke betenkningstid fra Trine Skei Grande. Hun står klar til å lukke døra så fort Jonas Gahr Støre forsiktig åpner den på gløtt. OK vi skal ikke være naive.

 APs formål var neppe et inngående samarbeid med Venstre. Men å sette Venstre i et forklaringsproblem. Det forklaringsproblemet har Venstre definitivt skapt. De lukker døra for alle partier som ligger til venstre for Krf men holder døra åpne for Frp.  Partiet sier fra seg en viktig vippeposisjon og med garanterer man Frp makt og innflytelse utover den størrelsen velgerne har gitt partiet. for et sosialliberalt parti som Venstre er det et linjeskifte velgerne bør merke seg. Åpenbart er Frp nå en mer naturlig samarbeidspartner for Venstre enn MDG, AP eller Senterpartiet. Fortsatt er det grei skuring og renhåret kommunikasjon fra Venstre sin side. 

Valgkampen tetner til

Men det er når valgkampen tetner til og Venstre blir beskyldt for "at en stemme til Venstre er en stemme til Frp" det går en kule varmt. Det er åpenbar logisk slutning, en stemme til Venstre er ikke en stemme til Frp, men det er en stemme for å sikre Frp videre makt og innflytelse utfra hvordan Venstre posisjonerer seg i det politiske landskapet. Herunder bør det ikke herske noen tvil. Men Venstre har et enormt behov for å markere avstand til Fremskrittspartiet. 

Tove Hofstad er nestleder i Buskerud Venstre.
Førstekandidat for Venstre i Buskerud kaller de som hevder dette er "hetsere" og at en stemme på ”Venstre er en stemme imot Frp” hun påpeker videre at sistemandatet i Buskerud kan stå mellom Frp og Venstre og at for å holde Frp ute må folk stemme Venstre. 
Rebekka Borsch er førstekandidat til Stortingsvalget for Venstre i Buskerud
Fortsatt helt innafor. Men så rakner det. I en rekke diskusjoner på sosiale medier, samtaler på stand og dør til dør aksjoner i valgkampen hevder Venstre mer: -At partiet sier klart nei til både en samarbeidsavtale og det å sitte i en regjering med Fremskrittspartiet. 
Holde velgere for narr
Miljøpartiet De Grønne mistet mange velgere til Venstre fordi disse følte seg trygge på disse tilbakemeldingene fra stand, husbesøk og diskusjoner på nett. 
Kun få dager etter valget snur Venstre trill rundt og åpner for å sitte i regjering med Fremskrittspartiet. Ikke nok med at enkelte fylkesledere snudde trill rundt på valgnatta. Men en undersøkelse fra Dagbladet viser nå at et flertall av Venstres Stortingsgruppe er åpen for et slikt samarbeid. Ifølge Aftenposten så vil nå 17 av 19 fylkesledere i Venstre allerede tre dager etter valget nå åpne for å regjere sammen med Fremskrittspartiet. 

Hold deg fast.  Før valget ville  18 av 19 avvise et slikt samarbeid. Rett etter valget har 17 av 19 snudd i spørsmålet. Ikke nok med at begrepet vinglevenstre løftes til nye høyder. Dette er rett og slett å holde egne velgere for narr. Det tok altså en valgnatt før Venstre brøt sitt løfte. Teoretisk sett har altså den samme Borsch fra Venstre som påsto at en stemme til Venstre var en stemme for å holde Fremskrittspartiets Jon Helgheim ute nå teoretisk åpnet for at de begge kan sitte i samme regjering sammen.

Løgn på sosiale medier
Venstres fotsoldater på stand, husbesøk og sosiale medier brukte valgkampen til å garantere at Venstre ikke ville inngå et slikt samarbeid. At Venstre etter valget viser at de er åpne for å sitte i regjering med Frp er et løftebrudd. 
Jonas Tautra Vevatne er kommunestyrepolitiker i Asker

De har fått velgere på feil premisser ved å kommunisere dobbelt. Venstres lokalt folkevalgte og frivillige løy i valgkampen. Noen eksempler er her videreformidlet.  Det er en skog av slike eksempler. Om løgnene skyldes at Venstres frivillige valgkamparbeidere, medlemmer og lokalt folkevalgte ikke forstår landsmøtevedtaket eller om det finner sted en bevisst desinformasjon blir opp til partiet selv å ta tak i. Alvorlig er det åkkesom! 

Silja Vassnes er organsisasjonsekretær i Unge Venstre

Partiledelsen har holdt seg akkurat innafor og kan ikke tas i direkte løgn. Men det er alvorlig at et parti i den norske partifloraen kommuniserer så hårfint på knivseggen av sannhet når det gjelder fremstilling av egen politikk. Venstre bør åpenbart søke et tettere samarbeid med de blå partiene inkludert Fremskrittspartiet, det er der dagens Venstre hører hjemme.