Debatt

Midlertidig og med livet på vent … hva nå?

De siste fire årene har satt mange midlertidige på vent. Med gjenvalg av regjeringen Solberg frykter NTL Ung at de unge vil få enda vanskeligere forutsetninger for å etablere seg i arbeidslivet, og flere vil oppleve lengre perioder med midlertidige ansettelser før det er mulig å etablere seg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Fire år med Høyre og Fremskrittspartiet i regjering begynner allerede å vise effektene av deres arbeidslivspolitikk. Fri tilgang i arbeidsmiljøloven til å ansette midlertidig i tolv måneder skulle skape flere arbeidsplasser, og gi unge en snarvei inn i arbeidslivet. FAFO har sett regjeringen i kortene, og konklusjonen bør være dyster lesing for Erna Solberg og regjeringen hennes. Den nye bestemmelsen har ifølge forskerne ingen effekt for de som trenger ekstra hjelp inn i arbeidslivet. Det har heller ikke ført til flere jobber. For de unge mellom 20 og 29 fungerer midlertidige stillinger dårligst med tanke på muligheten for fremtidig fast jobb.

Unge mennesker har behov for at det grunnleggende er på plass, både med tanke på økonomi og psykisk helse. Trebarnsfaren Markus Keller har vært midlertidig ansatt i ti år ved Universitetet i Oslo, og forteller at det verste med situasjonen er uroen når en kontrakt nærmer seg slutten. Statens arbeidsmiljøinstitutt gikk i 2014 gjennom 95 studier som undersøkte sammenhengen mellom midlertidig ansettelse og psykisk helse. Konklusjonen er at midlertidig ansatte har høyere forekomst av psykiske plager. På arbeidstilsynets nettsider kan man lese om en finsk undersøkelse som viser at psykiske problemer som depresjon, søvnproblemer, utmattelse er vanligere blant midlertidig ansatte enn blant fast ansatte.

NTL Ung mener politikken som føres i dag er stikk i strid med både de ansattes interesser og de unges interesser. Det er mange unge som må ta konsekvensen av regjeringens feilslåtte politikk på dette området. Vi ønsker at svekkelsene i arbeidsmiljøloven repareres, og at adgangen til ubegrunnet bruk av midlertidige ansettelser fjernes.

Mer fra: Debatt