Debatt

Hvorfor må vi til sentrum for å «ta en kaffe»?

Innbyggerne på Bogerud/Skullerud ønsker seg en møteplass.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En møteplass her bør være tilgjengelig for alle, uansett hvilken bakgrunn folk har. Det er mange mulige veier til en møteplass. En «samfunnskafé», i en eller annen form, kan være én måte å ordne det på. Bydelen og Nav, og flere jeg har vært i kontakt med, stiller seg positive til flere av ideene, og jeg venter spent på tilbakemelding fra bydelen. En møteplass kan være med på å bidra til aktivisering og arbeidstrening. Da løser vi samtidig flere andre utfordringer. Alle har verdi, og alle kan – og bør - bidra med noe. Det finnes selvfølgelig flere muligheter, men vi må vel bare sette i gang med noe? Begynne et sted?

Kan Eterfabrikken være denne begynnelsen? Eterfabrikken ligger nydelig til, på en høyde like ved Østensjøvannet, midt mellom Bogerud og Bøler, med blant annet Skullerud, Abildsø og Oppsal ganske rett i nærheten. Det betyr massevis av folk! Titusener. Eterfabrikken egner seg godt til å bli den møteplassen vi trenger i bydelen. Fabrikken står nå «ledig», i påvente av regulering/byggestart. Det hadde vært bra å samarbeide med frivillige og turelskere i området rundt Østensjøvannet, som helt sikkert kan få til noen flere fine «turløyper», som helst ender opp på Eterfabrikken, hvor turgåerne kan få kaffe, kakao og boller eller pizza, etter turen, gjerne på denne samfunnskafeen jeg tror på.

Arbeidstreningen Østensjø, Medarbeiderne, Erlik Oslo/Kaffe, eldre med tid og krefter «til overs», skoleungdom som mangler arbeidserfaring og/eller har for mye fritid og for få aktiviteter, kan lage kaffen, og bake bollene, eller steke pizzaen. De kan også ordne en mini-gjenbruksstasjon, med opplæring i enkle og miljøvennlige tiltak i hverdagen. Foreningen Bare hyggelig har vært i dialog med JM Bygg om muligheten til å få til noen aktiviteter på Eterfabrikken utover høsten. Kanskje det går an å ha konsert, kunstutstilling eller utekino? Noe for ulike aldersgrupper? På Kulturhuset i Oslo har de blant annet «Soup & Bread», et månedlig konsert- og mattilbud: «Intimt og nedstrippet møte med kjente artister og hvor overskudd av billettsalg går til et veldedig formål. Det er kveldens artist som bestemmer hvilke formål som mottar overskuddet fra gang til gang. Og det er publikum som bestemmer hvor mye.» Kanskje det hadde gått an å få til noe lignende? Eller noe helt annet?

Mer fra: Debatt