Debatt

Ørnen har landet – igjen

FOLKETS HUS (Dagsavisen): Arbeiderpartiet klarte det: De tapte valget det skulle være umulig å ikke vinne.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det var helt stille. All samtale opphørte, man kunne høre et prosentpoeng falle. På Aps valgvake kom målingene klokka 21 som en trippel kalddusj. Sterkt tilbakegang og borgerlig seier på VGs valgdagsmåling. Sterk tilbakegang og borgerlig seier hos TV2. Sterk tilbakegang og borgerlig seier hos NRK.

Det blir fire nye år med Erna som statsminister. I alle fall ett år. På Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus håpet mange at KrF kan komme som en reddende engel, så å si, og felle en Solberg-regjering en gang til neste år. Kanskje Jonas kan stige til himmels da?

En ting er uansett sikkert: Med dette tapet har Jonas Gahr Støre gått på et av de aller største politiske nederlagene i moderne norsk politisk historie. Arbeiderpartiets gullgutt og supermann tapte valgkampen - og valget. En oppslutning på 40 prosent og et nakketak på en svekket og upopulær blå og mørkeblå regjering ble snudd til et nederlag som vi må tilbake til katastrofevalget i 2001 for å matche.

Det er Aps skyld, og Aps skyld alene, at det ikke ble regjeringsskifte. De andre partiene på venstresiden innfridde. Rødt og MDG gikk fram. SV og Senterpartiet gikk voldsomt fram og har begge gjennomført formidable valgkamper. De er dette valgets klare vinnere. Det er en skjebnens ironi at mens Ap har løpt etter KrF og Venstre med flørtende invitasjoner, er det deres to gamle rødgrønne kamerater som har vokst seg store blant velgerne.

Allerede da prognosene kom, varslet Aps nestleder Trond Giske at det vil komme en oppvask. På Aps valgvake gikk diskusjonene om hva i all verden som gikk galt. Var det drittpakkene om Støres private økonomiske forhold? Løftet om skatteøkninger? Flørten med KrF og Venstre? Mangelen på god opposisjonspolitikk og hangen til kompromisser og forlik? Insisteringen på at ledighet skulle være den store saken? Blir den en lederdebatt nå? Hvem skal i så fal overta? De to nestlederne, Hadia Tajik og Trond Giske, har sin store del av ansvaret både for politikk og taktikk.

Innimellom, da Venstre falt under sperregrensen, var det tilløp til jubel i Folkets Hus. I starten runget den entusiastisk, og noen vantro sosialdemokrater trodde at det måtte være en eller annen teknisk feil. Etter hvert ble stemningen mer og mer resignert. Tomglassene ble flere. De var mulig å kjøpe en flaske champagne til litt under tusenlappen, men det var det ingen som gjorde. De rørte den ei, som det heter.

Aps skjebne utover valgkvelden og -natta minnet litt om Norges herrelandslag i fotball: I sluttspillene gjør de det så dårlig at det til slutt er andres suksess eller fiasko som avgjør om de lykkes eller ikke. Det var ikke Aps eget resultat, men KrF og Venstres hopping ved sperregrensen som var det største spenningsmomentene.

«Etappe én er gjort. Det følger nye, større etapper», sa Støre da han ankom Aps valgvake. Men de etappene vil være preget av motbakke, bakglatte ski og for korte staver.

Ap-lederens biograf, Ståle Wig, skrev at «Jonas Gahr Støre er en både-og-politiker i en enten-eller-verden» ved inngangen til denne valgkampen. Men det gjelder ikke bare Støre. Hele Arbeiderpartiet har vært et både-og-parti de siste årene i opposisjon. Mandag kveld kom svaret fra velgerne. Det var et tydelig «nei».

«Vi kommer tilbake», sa Støre. Det hørtes ut som et ekko fra en valgvake for 20 år siden, da Thorbjørn Jagland gikk av etter et bittert nederlag. Arbeiderpartiet bør håpe at de ikke bruker like lang tid på å reise seg igjen denne gangen.

Mer fra: Debatt