Debatt

De som sniker i køen raserer samfunnet vårt

En kø er som sosialdemokratiet. Vi behandles likt, har alle den samme sjansen, vi kommer alle først i køen før eller siden – og snikere blir tatt.

1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi har en avtale oss imellom her i samfunnet. Det vil si, vi har flere, men hvordan en kø fungerer er en av dem. Hvordan befolkningen ter seg i kø, sier mye om samfunnet vårt. Er vi siviliserte? Sniking i køen er en uting, det er frekt, egoistisk og ikke minst fryktelig urettferdig. Er din tid mer verdt enn min?

En kø er som sosialdemokratiet. Vi behandles likt, har alle den samme sjansen, vi når alle først i køen før eller siden og snikere blir tatt. Denne kontrakten mellom meg og samfunnet er skjør og om den uthules er det mer enn køen som rakner. Ja, hele vår samfunnsmodell står under press.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hastigheten og trengselen vi får i samfunnet om køregler blir borte, vil bre om seg. Det er noe med utålmodigheten som sprer seg i en kø som ikke går framover, mens enkelte slipper forbi. Hvem er det som stopper framdriften her? Er det noen som sniker? Står vi i feil kø? Det blir uro i rekkene, knuffing, vi skuler på hverandre og til slutt er det kaos. Og ingen kø i det hele tatt, men en mobb som står og stamper. Sånn er det også med velferdssystemet vårt. Alle skal få, slapp av. Men når krefter vil stramme inn og mange faller utenfor, brer uroen seg og folk blir utålmodige. Er det jeg som ikke får?

Les også: – Unnskyld kan jeg gå foran deg? Jeg har bare den her!

Har du reist med Ryanair? De har jeg gjort. Én gang. Det skal jeg aldri gjøre igjen. Under boarding der, ser du hvor sivilisert menneskeheten er. Eller usivilisert. Hos Ryanair gjelder ingen regler i køen, overhodet. Der er det hver mann for seg selv i kampen om å komme inn på flyet. Der blir du knuffet og dyttet over en lav sko. Hvorfor dette kaoset? Fordi du vil ha et godt sete. Jepp, det skal ikke mer til enn jakten på vindusplass for å skape uro i rekkene. Men på flyet kan du kjøpe adgang til tidlig boarding, over halvparten gjorde det da jeg reiste. Ikke jeg selvsagt. Flyet skal den veien vi skal uansett.

Så hva om det ikke var en vindsplass du risikerte å miste? Hva da om du sto i fare for å få kutt i trygden din? Eller ikke får behandlingen du ønsker på sykehuset? Hvilket kaos skaper den utryggheten?

I Helse-Norge kan du kjøpe forsikring for å snike i køen. Men vi har allerede betalt for leger og sykehus. Vi trenger ikke helseforsikringer. Vi trenger ikke køsnikere. Ro ned. Alle får.